Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą
Dieta,  Śniadania

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą robi się bezproblemowo i szybko. Połączenie zdrowych pełnoziarnistych naleśników z farszem szpinakowym i fetą jest obłędne.

Sprawdź przepis na naleśniki z serem i owocami

Składniki (na 4 -5 naleśników)

  • 80g mąki żytniej
  • 80g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • odrobina masła

Składniki na farsz

  • 150g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 150g sera feta
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą – przepis

Mąki, jajko, mleko i wodę mieszamy w misce do czasu aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Ciasto na naleśniki powinni mieć lejącą się konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajecie odrobinę wody. Z ciasta smażymy na posmarowanej masłem patelni naleśniki.

W rondelku na odrobinie oleju szklimy czosnek, dodajemy szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dusimy wszystko razem ok. 3 minut. Możecie użyć mrożonego szpinaku, moim zdaniem w tym wypadku będzie to nawet lepszy wybór. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty.

Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, rolujemy i podajemy.

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.