Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą robi się bezproblemowo i szybko. Połączenie zdrowych pełnoziarnistych naleśników z farszem szpinakowym i fetą jest obłędne.
Jeżeli lubisz jeść zdrowo i szukasz alternatyw dla swoich codziennych, lecz mniej zdrowych i słodkich posiłków polecam Ci zrobić naleśniki pełnoziarniste.
Mąka pełnoziarnista jest bogata w pierwiastki takie jak żelazo, potas, fosfor, cynk, selen, magnez, molibden, witamina B1, B2, B3.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także wiele innych bardzo inspirujących przepisów na naleśniki. Wśród nich są naleśniki z dżemem, czy naleśniki z borówkami. Myślę, że każdy z Was znajdzie coś, co go bardzo zainteresuje.
Sprawdź przepis na naleśniki z serem i owocami
Naleśniki ze szpinakiem składniki (na 4 -5 naleśników)
- 80g mąki żytniej
- 80g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- odrobina masła
Składniki na farsz
- 150g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 150g sera feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą przepis
Mąki, jajko, mleko i wodę mieszamy w misce do czasu aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Ciasto na naleśniki powinni mieć lejącą się konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajecie odrobinę wody. Z ciasta smażymy na posmarowanej masłem patelni naleśniki.
W rondelku na odrobinie oleju szklimy czosnek, dodajemy szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dusimy wszystko razem ok. 3 minut. Możecie użyć mrożonego szpinaku, moim zdaniem w tym wypadku będzie to nawet lepszy wybór. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty.
Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, rolujemy i podajemy.
Smacznego!