Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą robi się bezproblemowo i szybko. Połączenie zdrowych pełnoziarnistych naleśników z farszem szpinakowym i fetą jest obłędne.
Jeżeli lubisz jeść zdrowo i szukasz alternatyw dla swoich codziennych, lecz mniej zdrowych i słodkich posiłków polecam Ci zrobić naleśniki pełnoziarniste.
Mąka pełnoziarnista jest bogata w pierwiastki takie jak żelazo, potas, fosfor, cynk, selen, magnez, molibden, witamina B1, B2, B3.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także wiele innych bardzo inspirujących przepisów na naleśniki. Wśród nich są naleśniki z dżemem, czy naleśniki z borówkami. Myślę, że każdy z Was znajdzie coś, co go bardzo zainteresuje.
Sprawdź przepis na naleśniki z serem i owocami
Naleśniki ze szpinakiem składniki (na 4 -5 naleśników)
- 80g mąki żytniej
- 80g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- odrobina masła
Składniki na farsz
- 150g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 150g sera feta
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i fetą przepis
Mąki, jajko, mleko i wodę mieszamy w misce do czasu aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Ciasto na naleśniki powinni mieć lejącą się konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajecie odrobinę wody. Z ciasta smażymy na posmarowanej masłem patelni naleśniki.
W rondelku na odrobinie oleju szklimy czosnek, dodajemy szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dusimy wszystko razem ok. 3 minut. Możecie użyć mrożonego szpinaku, moim zdaniem w tym wypadku będzie to nawet lepszy wybór. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty.
Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, rolujemy i podajemy.
Smacznego!