Domowe naleśniki z serem
Inne

Domowe naleśniki z serem

Najlepsze naleśniki z serem to naleśniki posmarowane kremowym serkiem waniliowym. Delikatnie chrupiące ze słodkim nadzieniem w środku.

Z tego przepisu wychodzi ok. 6-7 dużych naleśników więc część z nich możecie wykorzystać i zrobić naleśniki z serem, a z części naleśniki z konfiturą albo dżemem truskawkowym.

Przeczytaj przepis na: Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą

Oczywiście dokładnych proporcji Wam nie podam, bo czasem trzeba dosypać odrobinę więcej mąki, albo odrobine więcej mleka. Wszystko zależy od konsystencji ciasta, powinno być dość płynne.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • odrobina wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz serowy

  • 300 g sera białego
  • 1 serek waniliowy np. Rolmlecz (wg. mnie najlepszy)
  • 1 żółtko

Zobacz również: Naleśniki z dżemem i musem malinowym

Domowe naleśniki z serem – przepis

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko, wodę gazowaną i mieszamy do połączenia się składników. Możecie wymieszać ciasto przy pomocy rózgi, albo miksera. Jak wolicie.
  2. Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę ciasta, rozprowadzamy po całej patelni i smażmy naleśniaka z obu stron. Dosłownie 1-2 minuty.
  3. Ser biały mieszamy z żółtkiem, serkiem waniliowym.
  4. Na naleśniku układamy trochę farszu i rolujemy. Następnie smażymy go przez chwilę z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  5. Naleśniki podajemy z dodatkiem serka waniliowego, albo ewentualnie śmietaną i cukrem.

Domowe naleśniki z serem

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.