Kto z nas nie pamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad Bałtyk, coraz częściej możemy zaobserwować otwierające się nowe lokale w dużych miastach sprzedające świeże chrupiące gofry.
Jednak trzeba przyznać, że żadne z nich nie będą tak dobre jak te domowe, te zrobione przez Madzię :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/5 kostki drożczy (20g)
- 1/4 łyżeczki soli
- duży kubeczek śmietany (400g)
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- dodatki: świeże owoce (banany, maliny, jagody), polewa
Przygotowanie gofrów:
- Do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
- W między czasie roztrzepujemy jajka.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki – mąkę, roztrzepane jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże, ciepłe mleko, sól. Całość dokładnie mieszamy/miksujemy.
- Na gorącej gofrownicy pieczemy gofry po ok. 5-6 minut aż będą rumiane.
Przygotowanie bitej śmietany:
- Miksujemy śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.