Kto z nas nie pamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad Bałtyk, coraz częściej możemy zaobserwować otwierające się nowe lokale w dużych miastach sprzedające świeże chrupiące gofry.

Jednak trzeba przyznać, że żadne z nich nie będą tak dobre jak te domowe, te zrobione przez Madzię :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/5 kostki drożczy (20g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • duży kubeczek śmietany (400g)
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • dodatki: świeże owoce (banany, maliny, jagody), polewa

Przygotowanie gofrów:

  1. Do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, 1/4 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i łyżeczkę cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
  2. W między czasie roztrzepujemy jajka.
  3. W dużej misce łączymy wszystkie składniki – mąkę, roztrzepane jajka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże, ciepłe mleko, sól. Całość dokładnie mieszamy/miksujemy.
  4. Na gorącej gofrownicy pieczemy gofry po ok. 5-6 minut aż będą rumiane.

Przygotowanie bitej śmietany:

  1. Miksujemy śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.

 

bananki

malinki

gofry-2

gofry-1