
Gofry z cukrem pudrem
Gofry z cukrem pudrem to jeden z ulubionych deserów dzieci. Jednak muszę przyznać, że nie tylko ich, mój też :) Czasem zamiast cukru pudru przygotujemy domową bitą śmietanę, jednak jak potrzebujecie przygotować deser na szybko to polecam wersję z cukrem pudrem.
Gofry z tego przepisu są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Składniki (na 4 porcje)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- cukier puder
Ja używam szklanki o pojemności 200 ml. Ale możecie wykorzystać większą szklankę, ważne aby zachować proporcje.
Gofry z cukrem pudrem [PRZEPIS]
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Do wymieszania możecie wykorzystać mikser, ale również wymieszać łyżką, albo rózgą, tak aby nie było grudek.
Do gofrów polecam wykorzystać gofrownicę o dużej mocy, wtedy gofr szybko się upiecze, nie będzie suchy w środku, albo ciasto nie będzie gumowate.
Gorty pieczemy na rumiany kolor z obu stron, studzimy na kratce i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!