To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso z piersi kurczaka jest z natury dość suche, tutaj jednak owiniemy je w szynkę parmeńską, która nada niesamowitego smaku i dodatkowo sprawi, że filety będą bardzo soczyste.
Świetnie do takiego dania pasować będzie lekka sałatka z pomidorków, sałaty, oliwek i sera sałatkowego.
W naszym wypadku dodatkowo podaliśmy filety z szybkim sosem chrzanowym.
Obejrzyj nasze filmy:
Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym – składnik (4 porcje)
- 4 grube, pojedyncze filety z kurczaka
- 12-14 suszonych pomidorów
- 100g sera pleśniowego (np. z niebieska pleśnią)
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
Sałatka – składniki
- miks sałat (250g)
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli
- 15 oliwek
- 200g sera sałatkowego/ feta
- 5 łyżek oliwy
Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym – przepis
Filety dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż ale uważając aby nie przeciąć do końca.
Pomidory i ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę.
Przecięte filety nadziewamy pomidorkami i serem pleśniowym, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Sałatka – przepis
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Oliwki, cebulę, ser sałatkowy kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy z oliwą.
Pamiętajcie aby wymieszać składniki z oliwą na ok. 15 minut przed podaniem, nie wcześniej bo sałata bardzo namoknie.
Upieczone filety podajemy razem z sałatką i sosem chrzanowym.
Smacznego!
pysznie! soczysty i aormatyczny filet
Dziękujemy :)