To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso z piersi kurczaka jest z natury dość suche, tutaj jednak owiniemy je w szynkę parmeńską, która nada niesamowitego smaku i dodatkowo sprawi, że filety będą bardzo soczyste.

Świetnie do takiego dania pasować będzie lekka sałatka z pomidorków, sałaty, oliwek i sera sałatkowego.

W naszym wypadku dodatkowo podaliśmy filety z szybkim sosem chrzanowym.

Obejrzyj nasze filmy:

Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym – składnik (4 porcje)

  • 4 grube, pojedyncze filety z kurczaka
  • 12-14 suszonych pomidorów
  • 100g sera pleśniowego (np. z niebieska pleśnią)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej

Sałatka – składniki

  • miks sałat (250g)
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli
  • 15 oliwek
  • 200g sera sałatkowego/ feta
  • 5 łyżek oliwy

Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym – przepis

Filety dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż ale uważając aby nie przeciąć do końca.

Pomidory i ser pleśniowy kroimy w drobną kosteczkę.

Przecięte filety nadziewamy pomidorkami i serem pleśniowym, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Sałatka – przepis

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Oliwki, cebulę, ser sałatkowy kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy z oliwą.

Pamiętajcie aby wymieszać składniki z oliwą na ok. 15 minut przed podaniem, nie wcześniej bo sałata bardzo namoknie.

 

Upieczone filety podajemy razem z sałatką i sosem chrzanowym.

Smacznego!