Hummus – klasyczny przepis – jak zrobić

Prawdziwy hummus

Hummus to klasyczna pasta przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej i czosnku. Świetnie będzie się nadawała do pieczywa lub pieczonej tortilli. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Nasza wersja bazuje na gotowej ciecierzycy z puszki (będziecie mieli pewność, że będzie idealnie miękka).

Sprawdzi się idealnie jako przystawka na przyjęcie albo spotkanie w gronie znajomych.

Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kuminu (jeśli lubicie)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (jeśli lubicie)

Hummus – przepis

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, a następnie dodajemy do blendera. Dodajemy tam pozostałe składniki i blendujemy wszystko do uzyskania jednolitej pasty.

Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce nawet do tygodnia czasu.

 

Jeśli wcześniej nie mieliście okazji spróbować jak smakuje hummus, to jest to idealny czas.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.