Hummus to klasyczna pasta przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej i czosnku. Świetnie będzie się nadawała do pieczywa lub pieczonej tortilli. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Nasza wersja bazuje na gotowej ciecierzycy z puszki (będziecie mieli pewność, że będzie idealnie miękka).
Sprawdzi się idealnie jako przystawka na przyjęcie albo spotkanie w gronie znajomych.
Poniżej znajdziecie listę składników i dokładny przepis.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki kuminu (jeśli lubicie)
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (jeśli lubicie)
Hummus – przepis
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, a następnie dodajemy do blendera. Dodajemy tam pozostałe składniki i blendujemy wszystko do uzyskania jednolitej pasty.
Tak przygotowaną pastę możecie przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce nawet do tygodnia czasu.
Jeśli wcześniej nie mieliście okazji spróbować jak smakuje hummus, to jest to idealny czas.
Smacznego!