Przepisów na tradycyjny hummus jest bardzo wiele. Pokażę Wam jak szybko przygotować najbardziej podstawową wersję tego dodatku nie tylko do pieczywa.

Oczywiście możecie namaczać i gotować ciecierzycę – ja osobiście nie mam na to czasu, więc skorzystam z tej z puszki. Jest już ugotowana, ma odpowiednią miękkość.. a niczym się nie różni. No może wyjdzie Was odrobinę drożej.

Składniki

  • 400g ciecierzycy (1 puszka)
  • 1 łyżka Tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przepis na tradycyjny hummus

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
  2. Czosnek obieramy z łupinek.
  3. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Hummus możecie przechowywać w lodówce zamknięty w słoiczku przez kilka dni.

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!