Przepisów na tradycyjny hummus jest bardzo wiele. Pokażę Wam jak szybko przygotować najbardziej podstawową wersję tego dodatku nie tylko do pieczywa.
Oczywiście możecie namaczać i gotować ciecierzycę – ja osobiście nie mam na to czasu, więc skorzystam z tej z puszki. Jest już ugotowana, ma odpowiednią miękkość.. a niczym się nie różni. No może wyjdzie Was odrobinę drożej.
Składniki
- 400g ciecierzycy (1 puszka)
- 1 łyżka Tahini
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Przepis na tradycyjny hummus
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
- Czosnek obieramy z łupinek.
- Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Hummus możecie przechowywać w lodówce zamknięty w słoiczku przez kilka dni.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!