Szybki tradycyjny hummus
Przystawki, przekąski, sosy

Szybki tradycyjny hummus

Przepisów na tradycyjny hummus jest bardzo wiele. Pokażę Wam jak szybko przygotować najbardziej podstawową wersję tego dodatku nie tylko do pieczywa.

Oczywiście możecie namaczać i gotować ciecierzycę – ja osobiście nie mam na to czasu, więc skorzystam z tej z puszki. Jest już ugotowana, ma odpowiednią miękkość.. a niczym się nie różni. No może wyjdzie Was odrobinę drożej.

Składniki

  • 400g ciecierzycy (1 puszka)
  • 1 łyżka Tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przepis na tradycyjny hummus

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
  2. Czosnek obieramy z łupinek.
  3. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Hummus możecie przechowywać w lodówce zamknięty w słoiczku przez kilka dni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.