Jeśli potrzebujecie pomysłu na fajną przekąskę polecam Wam ten przepis. Domowa bagietka z masłem czosnkowym jest idealna na spotkanie ze znajomymi, albo na wieczór spędzany przez telewizorem. Będzie świetnie się komponowała z dobrym winkiem :)

Oczywiście możecie kupić gotową bagietkę czosnkową, jednak tą naszą zrobimy dodatkowo z serem żółtym.

Poniżej przepis… zapraszam do korzystania :)

Obejrzyj nasze filmy:

Domowa bagietka z masłem czosnkowym – składniki

  • 150g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • bagietka
  • parę plasterków sera żółtego

Domowa bagietka z masłem czosnkowym – przepis

Bagietkę nacinamy w poprzek w średniej grubości kromki – ale nie docinając do końca.

Masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi i solą. Całość odstawiamy na ok. 20 minut aby wszystkie składniki się przegryzły.

Następnie masłem nadziewamy naszą bagietkę, w szczeliny wkładamy kawałki sera żółtego i całość zawijamy w folię aluminiową. W przeciwnym razie bagietka zbytnio przypiecze się Wam w piekarniku.

Bagietkę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 20 min.

Smacznego!