Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim

Dorsz w cieście piwnym

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „Fish&Chips” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej ryby. Nie wiem czy wiecie, ale prawdziwe Fish&Chips jest robione z dorsza. Jednak coraz częściej w mniejszych i tańszych barach zamiast dorsza dostaniecie tańszą rybę.

Dorsz w cieście piwnym to nie tylko propozycja na „piątkową rybę” ale świetnie sprawdzi się również w inne dni tygodnia.

Rybę podamy tym razem z pysznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem tatarskim.

Dorsz w cieście piwnym – składniki

  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500g dorsza
  • olej do smażenia

Sos tatarski – składniki

  • 8 pieczarek marynowanych
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Dorsz w cieście piwnym – przepis

Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki aby było nam łatwiej go smażyć.

Pozostałe składniki łączymy w misce – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rybę panierujemy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy dorsza z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Sos tatarski – przepis

Cebulę, pieczarki i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Dorsza podajemy razem z sosem tatarskim. Spróbujcie…

A jeśli szukacie innych przepisów na pyszne ryby – zapraszam TUTAJ.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.