W Anglii podaje się słynne na całym świecie „Fish&Chips” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej ryby. Nie wiem czy wiecie, ale prawdziwe Fish&Chips jest robione z dorsza. Jednak coraz częściej w mniejszych i tańszych barach zamiast dorsza dostaniecie tańszą rybę.
Dorsz w cieście piwnym to nie tylko propozycja na „piątkową rybę” ale świetnie sprawdzi się również w inne dni tygodnia.
Rybę podamy tym razem z pysznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem tatarskim.
Obejrzyj nasze filmy:
Dorsz w cieście piwnym – składniki
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki piwa
- 1 jajko
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500g dorsza
- olej do smażenia
Sos tatarski – składniki
- 8 pieczarek marynowanych
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dorsz w cieście piwnym – przepis
Dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki aby było nam łatwiej go smażyć.
Pozostałe składniki łączymy w misce – powstałe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rybę panierujemy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju ok. 4 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy dorsza z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos tatarski – przepis
Cebulę, pieczarki i ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Składniki mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dorsza podajemy razem z sosem tatarskim. Spróbujcie…
A jeśli szukacie innych przepisów na pyszne ryby – zapraszam TUTAJ.
Smacznego!