Nalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu będzie idealna na zimowe, długie i chłodnie wieczory :)
Nalewka ta jest bardzo szybka w przygotowaniu i praktycznie po 3 dniach możecie jej już próbować. Może być przygotowywana przez cały rok.
Nalewka cytrynowa – składnik (na ok. 1,5 litra nalewki)
- 12 dużych cytryn
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka wody
- 1 l wódki
- 0,2 l spirytusu
Nalewka cytrynowa – przepis
Cytryny musimy najpierw dokładnie umyć i sparzyć. Następnie obieramy je bardzo cienko ze skórki, którą wkładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Zostawiamy w ciemnym miejscu na ok. 24 godziny. W tym czasie cytryny chowamy do lodówki, aby zbytnio nam nie wyschły.
Obejrzyj nasze filmy:
Po 24 godzinach w rondelku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier i miód. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z cytryn, które nam pozostały wyciskamy sok. Łączymy go z syropem cukrowym i dodajemy do słoika z alkoholem. Odstawiamy go na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek. W tym momencie nalewka już nadaje się do picia, jeśli jednak zostawicie ją jeszcze na conajmniej 1 tydzień stanie się znacznie bardziej klarowna.
Smacznego!