Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „chińczyk„, gdzie do wyboru mamy naście potraw w bardzo przystępnej cenie.

Tym razem jednak chciałbym Wam pokazać jak w domu przygotować znacznie lepszą wersję „chińczyka„.

Przygotujemy wieprzowinę w sosie sojowym. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie ryż jaśminowy. Możecie go oczywiście zastąpić zwykłym ryżem.

Obejrzyj nasze filmy:

Wieprzowina w sosie sojowym – składniki (na 4 porcje)

  • 500-600g polędwiczki wieprzowej
  • 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4+4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • ryż jaśminowy

Wieprzowina w sosie sojowym – przepis

Polędwiczkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją następnie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Dodajemy do niej 4 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę ostrej papryki. Odstawiamy na ok. 1 godzinę aby wszystkie smaki się przegryzły.

Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.

Na masełku szklimy drobno pokrojoną cebulę i  czosnek. Następnie dodajemy polędwiczkę i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy do momentu kiedy papryka zrobi się al dente. Dodajemy pozostały sos sojowy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Uważajcie podczas doprawiania solą, sos sojowy już sam w sobie jest dość słony.

Wieprzowinę podajemy razem z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Wieprzowina w sosie sojowym

Smacznego!