Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „chińczyk„, gdzie do wyboru mamy naście potraw w bardzo przystępnej cenie.
Tym razem jednak chciałbym Wam pokazać jak w domu przygotować znacznie lepszą wersję „chińczyka„.
Przygotujemy wieprzowinę w sosie sojowym. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie ryż jaśminowy. Możecie go oczywiście zastąpić zwykłym ryżem.
Obejrzyj nasze filmy:
Wieprzowina w sosie sojowym – składniki (na 4 porcje)
- 500-600g polędwiczki wieprzowej
- 4 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4+4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- ryż jaśminowy
Wieprzowina w sosie sojowym – przepis
Polędwiczkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy ją następnie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Dodajemy do niej 4 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę ostrej papryki. Odstawiamy na ok. 1 godzinę aby wszystkie smaki się przegryzły.
Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
Na masełku szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy polędwiczkę i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy do momentu kiedy papryka zrobi się al dente. Dodajemy pozostały sos sojowy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Uważajcie podczas doprawiania solą, sos sojowy już sam w sobie jest dość słony.
Wieprzowinę podajemy razem z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Smacznego!