Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta!

Rodzynki – magiczna ich moc nie tylko na Święta!

Już starożytni Egipcjanie zachwycali się bogactwem właściwości odżywczych i unikalnym smakiem rodzynków. Suszone winogrona, szczególnie te, pochodzące ze słonecznej Turcji, to pełnowartościowy produkt, który świetnie sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych i słodkich oraz z powodzeniem funkcjonuje jako samodzielna przekąska. Warto wiedzieć, że ile rodzajów winogron, tyle różnorodnych i wyjątkowych smaków soczystych i pełnych miąższu rodzynek – sułtańskie, bursztynowe czy luksusowe, to tylko kilka z wielu odmian tych smacznych i pożywnych bakalii.

Po rodzynki sułtańskie chętnie sięgają nie tylko dzieci i studenci, dla których suszone winogrona stanowią pożywny dodatek w procesie nauki, ale też sportowcy, którzy w ten sposób dostarczają do organizmu potasu, niezbędnego do budowy mięśni. Rodzynki luksusowe mogą z kolei stanowić naturalnie słodką przekąskę albo być bardzo smacznym dodatkiem do wypieków. Natomiast rodzynki bursztynowe, dzięki wyrazistemu kolorowi bursztynu, pięknie komponują się na świątecznych talerzach, stanowiąc niebanalną dekorację stołu.

Wysokiej klasy rodzynki powinny na stałe zagościć w diecie każdego, kto dba, by jego jadłospis obfitował w pełnowartościowe produkty, bogate w witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Rodzynki – przysmak ze słonecznej Turcji

Najlepszej jakości rodzynki sułtańskie pochodzą z górzystych obszarów, na których panuje gorący klimat. Te przepiękne tereny rozciągają się od Morza Śródziemnego po Morze Kaspijskie. Właśnie tam, niemal na każdym kroku można natknąć się na plantacje słodkich i soczystych winorośli. Zbiory owoców rozpoczynają się w pierwszej połowie września. Żeby zachować wartościowy miąższ owoców, winogrona zbierane są ręcznie, a następnie suszone – odbywa się to w sposób naturalny, na słońcu. Dzięki żmudnemu procesowi zbiorów i obróbki, winogrona są w stanie zachować naturalnie słodki smak oraz istotne wartości odżywcze.

Rodzynki – bogactwo wartości odżywczych

Rodzynki to doskonałe źródło witamin i minerałów. Ich cenne wartości odżywcze doceniali już starożytni Egipcjanie. Te niepozorne przekąski to swego rodzaju skarbnica miedzi, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów oraz prawidłowego stanu tkanek łącznych. Rodzynki to także źródło potasu, który z kolei przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni, utrzymania ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie oraz – podobnie jak miedź – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. W rodzynkach znajduje się również witamina B6, która niweluje uczucie zmęczenia, wspomaga produkcję hormonów odpowiadających za funkcjonowanie układu nerwowego, np. adrenaliny, pomaga w produkcji czerwonych krwinek, oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka. Będąc źródłem potasu, suszone winogrona stanowią cenny składnik w diecie osób, które są aktywne fizycznie. Wszystko dlatego, że potas korzystnie wpływa na kondycję mięśni, pomagając przy tym w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Reasumując: rodzynki to zarówno pożywna przekąska dla dzieci (np. podczas nauki), jak i idealne źródło energii dla sportowców.

Rodzynki sułtańskie – dodatek nie tylko do sernika

Idealna przekąska dla łasuchów? Rodzynki bursztynowe! To zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla słodyczy. Dzięki temu, że suszone winogrona mają dużo wartości odżywczych, są pożywne, dlatego stanowią świetny dodatek do drugiego śniadania – można je połączyć z owsianką lub jogurtem naturalnym. Z powodzeniem mogą również stanowić samodzielną, pełnowartościową przekąskę, która idealnie nadaje się do przegryzienia na spacerze czy w pracy. Rodzynki to także niezastąpiony dodatek do dań mięsnych i wypieków, z którymi tworzą unikalne kompozycje smakowe. To przysmak, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole – będzie stanowił  znakomitą przekąskę i dodatek do rodzinnych rozmów.

Wybierając rodzynki, najlepiej sięgać po produkty najwyższej jakości, pozbawione sztucznych ulepszaczy smaku czy konserwantów, takie, jak na tej stronie: https://bakalland.pl/produkt/bakalland/rodzynki-sultanskie/. Warto zwrócić uwagę na kolor i kształt owoców: powinny być jędrne, mieć jednolity kształt i barwę oraz być mniej więcej tej samej wielkości. Tylko wtedy można mieć pewność, że zakupiony produkt będzie krył w sobie bogactwo witamin i minerałów, zamkniętych w przystępnej, miniaturowej formie.

Artykuł sponsorowany, redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.