Pomimo ogólnie panującego przekonania, że dania chińskie są tuczące i zawierają bardzo dużą ilość tłuszczu to jednak przyglądając się im bliżej to tylko złudzenie.

Bo dobrze przygotowane danie chińskie jest zdrowe i przede wszystkim nie jest kaloryczne.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 250g pieczarek
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • sos sojowy
  • pieprz
  • majeranek
  • kostka rosołowa

Przygotowanie zaczynamy od:

  1. Obrania i umycia marchwi, pieczarek, pietruszki, kapusty pekińskiej, pora, piersi z kurczaka
  2. Pieczarki, pora kroimy w półplasterki, marchew, pietruszkę i piersi z kurczaka w paseczki, kapustę drobno szatkujemy.
  3. Z kostki rosołowej przygotowujemy ok. 150 ml bulionu.
  4. Na 3 łyżkach oliwy na patelni podsmażamy kurczaka, jak będzie już usmażony to przekładamy go na talerz i smażymy w takiej kolejności : pieczarki, marchew, por, kapusta pekińska
  5. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż, wg. przepisu na opakowaniu.
  6. Pod koniec smażenia do woka dodajemy kurczaka, 3 łyżki sosu sojowego, pieprz, majeranek, bulion i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
  7. Podajemy gotowe danie z ryżem.