Pomimo ogólnie panującego przekonania, że dania chińskie są tuczące i zawierają bardzo dużą ilość tłuszczu to jednak przyglądając się im bliżej to tylko złudzenie.
Bo dobrze przygotowane danie chińskie jest zdrowe i przede wszystkim nie jest kaloryczne.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 250g pieczarek
- 1/3 kapusty pekińskiej
- sos sojowy
- pieprz
- majeranek
- kostka rosołowa
Przygotowanie zaczynamy od:
- Obrania i umycia marchwi, pieczarek, pietruszki, kapusty pekińskiej, pora, piersi z kurczaka
- Pieczarki, pora kroimy w półplasterki, marchew, pietruszkę i piersi z kurczaka w paseczki, kapustę drobno szatkujemy.
- Z kostki rosołowej przygotowujemy ok. 150 ml bulionu.
- Na 3 łyżkach oliwy na patelni podsmażamy kurczaka, jak będzie już usmażony to przekładamy go na talerz i smażymy w takiej kolejności : pieczarki, marchew, por, kapusta pekińska
- W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż, wg. przepisu na opakowaniu.
- Pod koniec smażenia do woka dodajemy kurczaka, 3 łyżki sosu sojowego, pieprz, majeranek, bulion i smażymy jeszcze przez 3 minuty.
- Podajemy gotowe danie z ryżem.
Obejrzyj nasze filmy:
Wygląda bardzo apetycznie. Tylko, czy nie za dużo tego sosu?
Po co ta kostka? Co zrobiłeś z bulionem bo brak info?
Bulion dodajemy przed końcem smażenia. Jest napisane pkt. 6.
Jak nie dodamy bulionu to dane będzie bardzo suche.
Say, you got a nice post.Really thank you! Really Cool. Keely