Lubisz piec pyszne ciasta, torty, przygotowywać desery lub ciasteczka? Znajomi i rodzina niejednokrotnie prosili Cię o upieczenie tortu na specjalną okazję? A może chcesz ulepszyć swoją umiejętność pieczenia i dekoracji, aby zacząć na tym zarabiać? Z tego artykułu dowiesz się, od czego powinieneś zacząć, aby rozwinąć swoją przygodę z cukiernictwem na poziomie profesjonalnym!

Ciasta i torty pieczone na zamówienie musi wyróżniać nie tylko wyjątkowy smak. Koniecznym warunkiem jest także nienaganny wygląd i niezbędne dekoracje dostosowane do okazji i okoliczności. Jeśli chcesz się tego nauczyć lub podszlifować swoje umiejętności i poznać tajniki pieczenia oraz dekoracji na poziomie profesjonalnym, rozważ udział w szkoleniu cukierniczym!

Szkolenia cukiernicze – pierwszy krok w kierunku cukiernictwa profesjonalnego

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem ciast i tortów na różne okazje, czy też robisz to od lat, szkolenia cukiernicze pomogą Ci robić to bardziej profesjonalnie. Możesz wybierać spośród różnych tematów szkoleń, ale też poziomów zaawansowania, dzięki czemu bez trudu dobierzesz kurs dostosowany do swoich potrzeb i umiejętności. Interesują Cię w szczególności torty na ważne okazje, takie jak śluby, Komunie czy chrzciny? A może chcesz wyspecjalizować się w przygotowywaniu monoporcji na tzw. słodkie stoły, makaroników lub ciast parzonych? Wybierz szkolenie cukiernicze, które pozwoli Ci spełnić Twoje słodkie marzenia!

Obejrzyj nasze filmy:

Jak zalegalizować sprzedaż ciast i tortów?

Pieczenie ciast i tortów na zamówienie może być świetnym sposobem, aby sobie dorobić, ale może stać się także głównym źródłem utrzymania. Aby jednak móc je legalnie sprzedawać, należy zarejestrować swoją działalność. Nie jest to skomplikowany proces – wystarczy wypełnić wniosek w Urzędzie Miasta lub Urzędzie Gminy. Można to także zrobić przez internet. Swoją działalność gospodarczą należy także zgłosić do ZUS. Pomoże Ci w tym księgowa lub księgowy.

Pieczenie ciast i tortów a wymogi Sanepidu

Warto pamiętać, że przygotowywanie żywności na zamówienie wiąże się także z ryzykiem. Gdyby okazało się, że goście zatrują się przygotowanym deserem lub tortem, jego wykonawca może mieć problemy. Dlatego konieczne jest spełnienie wymogów Sanepidu. Warunki dotyczące wytwórstwa oraz wprowadzania do obrotu ogólnego żywności są zawarte w Rozporządzeniu, jednak poznasz je także, kontaktując się z lokalną Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną. Warto wspomnieć, że wymagania stawiane przy prowadzeniu działalności gospodarczej w warunkach domowych są nieco inne, a spełnienie ich nie powinno być trudne.

Samo pieczenie i przygotowywanie ciast czy deserów musi być objęte najwyższym poziomem higieny, ale istotny jest także sposób pakowania gotowych wyrobów (w odpowiednie pojemniki na żywność) i sposób przetransportowania ich do klienta. Jeśli jednak wykonujesz ciasto czy tort w domu klienta, potrzebujesz wyłącznie książeczki sanitarno-epidemiologicznej.

Materiał partnera.