Zdrowie
Najlepsze przepisy na zdrowe i smacznego przepisy pomagające w życiu codziennym zadbać o zdrowie każdego z nas. Tylko sprawdzone przepisy i najlepsze poradniki pomogą Ci się dobrze czuć w dzisiejszych czasach.Znajdziesz tutaj przepisy na pyszne obiady i smaczne, zdrowe smoothie.
Która herbata nie barwi zębów?
Mamy tylko jeden zestaw zębów (nie licząc mleczaków). Jeśli chcemy, żeby posłużył nam jak najdłużej, musimy o niego odpowiednio zadbać. Z jednej strony jest to oczywiste, ale z…
Nalewka z wrotyczu – na co pomaga?
Każda osoba, która interesuje się naturalnymi metodami wspomagania zdrowia powinna poznać korzyści wynikające ze stosowania wrotyczu pospolitego. To ziele o wielu unikalnych właściwościach, które od setek lat znajduje…
Rodzaje słodzików i bezpieczeństwo ich stosowania
Intensywne substancje słodzące – co to za substancje? Intensywne substancje słodzące to słodziki, które najczęściej są pozyskiwane na drodze syntezy chemicznej. Oczywiście substancje te mogą naturalnie występować w…
Dlaczego warto jeść lody zimą?
Jeśli lody są twoim ulubionym przysmakiem, to musisz widzieć, że możesz je spożywać o każdej porze roku, a także, że będąc na diecie, nie trzeba ich całkowicie eliminować z…
Kolagen – co to jest, do czego służy i jakie ma właściwości?
Od kremów przeciwstarzeniowych i szminek po napoje, słodycze i zabiegi kosmetyczne — kolagen można dziś znaleźć niemal wszędzie. Oto dlaczego jest tak popularny i jak bardzo jest potrzebny.…
Miód lipowy – doskonały oręż w walce o zdrowie
Lipowy miód – słodki przysmak, cudowny słodzik i niezwykłe wsparcie dla zdrowia, a niegdyś nawet jeden z podstawowych składników domowych apteczek. Wyjątkowo smaczny i wysoce odżywczy element diety o…
Te 3 domowe syropy wzmocnią twoją odporność
Zapobiegawczo, ale także do walki z pierwszymi objawami przeziębienia – babcine sposoby nie mają sobie równych. Na jesienne spadki odporności Lokalny Rolnik poleca syropy domowej roboty. Sprawdź 3…
Miód – zastosowanie w medycynie i kosmetologii
Naturalny miód ma bardzo szerokie i powszechne zastosowanie nie tylko w gastronomii. Ceniony jest za pyszny smak i czystą słodycz, idealnie komponującą się z deserami oraz z wytrawnymi…
Bio słodycze- zdrowa przekąska
Obecnie na rynku jest coraz więcej zdrowych zamienników słodyczy. Ekologiczne przekąski oraz słodycze to nie tylko rozwiązanie dla osób dla diecie. Te zdrowe słodycze to droga do zmiany…
Czym charakteryzuje się zdrowa żywność?
Nasza dieta ma ogromny wpływ na zdrowie, jednak to co jemy nie zawsze odpowiada potrzebom organizmu. Zdrowe odżywianie i zdrowa żywność to zwracanie uwagi na to co jest…
Wczorajszy makaron? Nie warto!
Makaron, ryż i inne produkty na bazie zbóż nie zmieniają swojego smaku z dnia na dzień. Często kusimy się na zjedzenie wczorajszych dań, pchani również niechęcią do marnowania…
Czy awokado można jeść w ciąży?
Awokado to egzotyczny owoc, który zdaniem wielu dietetyków oraz osób specjalizujących się w zdrowym odżywianiu jest owocem doskonałym. Co prawda jest on bardzo kaloryczny, bo 100g awokado to…
Prozdrowotne właściwości awokado
Awokado bardzo swoim wygląda przypomina gruszkę, jednak w rzeczywistości jest owocem egzotycznym mającym bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Najcenniejsze jednak w awokado są zdrowe kwasy tłuszczowe. Jednak…
Wyciskane soki receptą na zdrowie – czyli dlaczego warto pić świeży sok z warzyw i owoców?
Świeży sok to fantastyczne źródło witamin i składników odżywczych. Od dawna szukasz już sposobu na to, by skutecznie o siebie zadbać? Codzienne picie soków to po prostu recepta na zdrowie…
Jak spalić kalorie ze zjedzonego pączka?
Tłusty czwartek już za nami, było to święto, w którym każdy z nas kosztował pysznych pączków i faworków. Czasem zapominając o diecie i swoich postanowieniach. Tłusty czwartek to…
Zdrowy posiłek dla zabieganych
Brak czasu to częsty powód by zaniechać zdrowe odżywianie. Tymczasem to jak jemy wpływa na nasze samopoczucie, koncentrację w pracy i energię na co dzień. Będąc managerem, dyrektorem…
5 powodów dla których warto piec chleb w domu
Kiedyś i dziś chleb to jeden z podstawowych produktów żywieniowych. Dawniej pieczenie chleba dla naszych babć było codziennością, jednak w obecnych czasach, kiedy na każdej ulicy jest market,…
Moda na topinambur
Mówią na niego gruszka ziemna, smakuje jak słodkawy orzech lub kasztan, jest idealny do potraw na lunch czy jako przekąska – topinambur, popularna alternatywa dla ziemniaka. Eksperci Lokalnego…
Owoce jagodowe a nowotwory
Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Medycy ostrzegają, że niektóre produkty konsumowane w…
Profilaktyka nowotworowa na co dzień
Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa…
Kiszonki – samo zdrowie
Jedzenie kiszonek niesie wiele korzyści dla zdrowia. Są naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na metabolizm. Od lat są stałym elementem kuchni…