Rodzaje kawy
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, z różnymi rodzajami i odmianami ziaren kawy, które można wykorzystać do stworzenia różnorodnych profili smakowych. Poznaj różne rodzaje kawy. Od…
Jak wybrać odzież gastronomiczną, by była wygodna i funkcjonalna?
Praca w gastronomii związana jest z ciągłym ruchem. Kelner, podając zamówione dania do stolika, może w ciągu dnia pokonać nawet kilka kilometrów! Praca kucharza z kolei wiąże się…
Kapuśniak
Zapraszam Wam po pyszny, aromatyczny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach, boczku z dodatkiem kiełbasy. Kapuśniak ten jest gotowany z dużą ilością kapusty kiszonej, z dodatkiem ziemniaków. To jedna…
Bułki drożdżowe pszenne
Bułki drożdżowe pszenne to pyszna i łatwa w przygotowaniu bułka idealna na niemal każdą okazję. To jedna z moich ulubionych bułeczek śniadaniowych. Dzięki odpowiednim składnikom te miękkie i…
Waga do kuchni – jak wybrać odpowiednią?
Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością w dobrze urządzonej, świetnie wyposażonej kuchni. Warto zadbać o odpowiedni układ pomieszczenia, sporo blatu roboczego i profesjonalny sprzęt AGD. Ogromne znacznie mają jednak…
Pasta z kurczaka
Lubicie pasty kanapkowe? Pasta z kurczaka jest szybka, prosta w przygotowaniu. Co więcej pozwala wykorzystać do przygotowania resztki kurczaka, który pozostał z gotowania rosołu. Ogólnie pasty kanapkowe na…
Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa to kumulacja czekolady w postaci pysznego kremu na kruchym czekoladowym spodzie. To ciasto rozpływa się w ustach. Tarty zazwyczaj przygotowujemy w sezonie, kiedy mamy dostępne świeże…
Racuchy jogurtowe
Racuchy jogurtowe z dodatkiem świeżych, słodkich jabłek to nie tylko smaczny pomysł na śniadanie, to także pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci. Moje racuchy na jogurcie nie zawierają…
Sałatka z tortellini na słodko
Bardzo pyszna i bardzo prosta sałatka z tortellini na słodko. Sałatkę przygotujemy dosłownie z kilku składników i w hawajskim stylu. Przygotowując tą sałatkę wystarczy ugotować pierożki dodać kilka…
Jaki ekspres do kawy wybrać?
W obecnych czasach coraz więcej ludzi decyduje się na zakup ekspresu do kawy. Wszystko przez to, że jest to oszczędność czasu. No i kawa jest bardzo smaczna. Jednak…
Powidła śliwkowe
Przepis na proste, domowe powidła śliwkowe. To przepis, który trzeba znać i coś, co koniecznie trzeba przygotować jak tylko pojawią się słodkie, dojrzałe śliwki. W tym przepisie najważniejszy…
Buraczki zasmażane
Domowy przepis na buraczki zasmażane to tradycyjny polski dodatek do obiadu Przygotowanie buraczków na ciepło jest bardzo proste i szybkie. W tym wpisie pokażę Wam krok po kroku…
Dżem z winogron
Zapraszam po mój sprawdzony, pyszny, domowy przepis na dżem z winogron. Jest on prosty w przygotowaniu i z całą pewnością zasmakuje każdemu. Dżem winogronowy może być super dodatkiem…
Vademecum grillowania
Vademecum grillowania – przyszło lato, a wraz z nim apetyt na przekąski z rusztu. I dla mięsożerców, i dla wegetarian – Lokalny Rolnik podpowiada, co grillować i jak,…
Owsianka z truskawkami
Owsianka z truskawkami to prosty i bardzo klasyczny przepis na pożywne śniadanie. Śniadanie przygotujecie w kilka minut i z całą pewnością stworzycie zdrowy i smaczny posiłek. Jako dodatek…
Maj na talerzu – okiem rolnika
Każda pora roku ma swoje kolory, zapachy i smaki. Apetyt w maju pobudzają świeże warzywa z polskich upraw, zachęcając do częstszego gotowania w domu. Łukasz Odolski z gospodarstwa…
Nowalijki, przedsmak lata na talerzu
Początek marca to czas, gdy do kuchni dyskretnie zakrada się wiosna w postaci nowalijek. Stęsknieni za smakiem noworocznego pomidora, sałaty czy szczypioru sięgamy po nie coraz częściej. Na…
Domowe krokiety z kapustą
Krokiety wydają się czymś niezwykle skomplikowanych do przygotowania, a przecież to nic innego jak zwinięty naleśnik z kapustą i usmażony w panierce z bułki tartej. Oczywiście kluczem dobrych…
Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym
Kurczak w pergaminie i makaron z pesto bazyliowym to propozycja na domowy, zdrowy i bardzo smaczny obiad. Będzie to nietypowe połączenie makaronu z pesto bazyliowym oraz piersi z…
Truskawki jak Walentynki
Jemy coraz więcej truskawek poza ich polskim sezonem. Konsumpcję deklaruje już co czwarty Polak. Kobiety robią to znacznie częściej niż mężczyźni. Przed nami jednak dzień, w którym Panowie…
Moda na topinambur
Mówią na niego gruszka ziemna, smakuje jak słodkawy orzech lub kasztan, jest idealny do potraw na lunch czy jako przekąska – topinambur, popularna alternatywa dla ziemniaka. Eksperci Lokalnego…