Jeśli lody są twoim ulubionym przysmakiem, to musisz widzieć, że możesz je spożywać o każdej porze roku, a także, że będąc na diecie, nie trzeba ich całkowicie eliminować z jadłospisu! Wyjaśniamy, czy można jeść lody zimą i jakie lody są najlepsze dla osób, które dbają o linię.
Spożywanie lodów zimą. Dlaczego warto jeść lody zimą? Zobacz nasze argumenty
Lody to wyśmienity deser, po który chętnie sięgamy w czasie wakacji. Dlaczego tak jest? Lody nie tylko są pyszne, kojarzą się z miłymi chwilami z dzieciństwa, ale także zapewniają przyjemne ochłodzenie podczas upałów. Poza tym lodziarnie często otwarte są tylko latem, więc zima większości osób nawet nie kojarzy się z lodami. Jednak zimą można udać się do cukierni na przykład na pyszną kawę latte z lodami lub szarlotkę na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Dlaczego warto jeść lody zimą? Zobacz nasze argumenty! Niektórzy nie jedzą lodów w okresie jesienno-zimowym, bo obawiają się o własne zdrowie. Mogą sądzić, że jedzenie lodów zimą może spowodować ból gardła. Jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Okazuje się, że to właśnie jedzenie lodów w upalne dni może być gorsze dla gardła. Dlaczego tak się dzieje? Otóż w lecie temperatura otoczenia jest wysoka, a gardło nie lubi gwałtownych zmian temperatur. Duża różnica temperatur może być przyczyną szoku termicznego dla organizmu. W reakcji na gwałtowną różnicę temperatur może dojść do osłabienia odporności. Tak więc, aby uniknąć takich problemów, jak zapalenie gardła, powinno się spożywać posiłki, które mają zbliżoną temperaturę do otoczenia i ciała. Oczywiście nie poleca się jedzenia lodów po przebytej chorobie lub zimą, podczas gdy organizm jest akurat wyziębiony.
Obejrzyj nasze filmy:
Dietetyczne lody jogurtowe i sorbety
Wszyscy uwielbiamy słodkości, ale zazwyczaj sobie ich odmawiamy ze względu na zdrowie i z obawy o to, że zawierają one dużo cukru i kalorii. Na szczęście nie każdy deser to bomba kaloryczna. Istnieją różne rodzaje lodów, również takie, które mają oryginalne smaki, ale są pozbawione substancji słodzących. Najmniej kaloryczne są sorbety, bo są przygotowane głównie z owoców. Zdecydowanie mniej kaloryczne, niż na przykład lody czekoladowe są lody jogurtowe. Jogurt, z którego powstają, jest mniej tłusty niż śmietana. Warto wiedzieć, że najbardziej kaloryczne w deserach lodowych są dodatki, takie jak polewy, słodkie posypki, bakalie i bita śmietana.
Lody – jak ich jedzenie wpływa na zdrowie?
Czy lody są zdrowe? To zależy od tego, z czego zostały przygotowane. Jeśli szukasz lodów, które powstały ze starannie wyselekcjonowanych składników, wybierz lody Koral! To lody, które przywołują na myśl smaki z dzieciństwa. Wielokrotnie nagradzane ze względu na niepowtarzalny smak, który powstał w oparciu o tradycyjne receptury. Tajemnica ich popularności tkwi nie tylko w doskonałym przepisie. Składniki, z których powstają, pochodzą wyłącznie od najlepszych dostawców.
A jakie lody są najzdrowsze? Lody owocowe często są wykonane jedynie z naturalnych składników. Poza tym lody zawierają białko, wapń, magnez i wiele witamin, a więc zapewniają sprawne funkcjonowanie organizmu. W lodach na patyku czy w kubeczkach często znajdują się konserwanty i sztuczne barwniki, dlatego warto czytać ich skład podany na opakowaniu.
Jest jeszcze iny argument, który przemawia na korzyść lodów. Lody mają niską temperaturę, dzięki czemu przeciwdziałają obrzękom i krwotokom. Z tego powodu lekarz może zalecić ich spożywanie po usunięciu migdałków lub ekstrakcji zęba.
