Kompot z suszu
Boże Narodzenie,  Napoje

Kompot z suszu

Kompot z suszu to tradycyjny i bardzo pyszny napój, który jest serwowany głównie na Wigilię. Przepis na kompot wigilijny jest bardzo prosty i sprawdzony. Można go zrobić w wersji bez cukru, albo z cukrem.

Ten napój z suszonych owoców wychodzi bardzo esencjonalny i smaczny. Dobrane suszone owoce sprawią, że będzie super smakował, a podczas jego przygotowania w domu, będzie unosił się ten niepowtarzalny, lekko „spalony” zapach gotowania suszonych owoców.

Mój przepis bazuje na mojej sprawdzonej mieszance suszonych owoców, ale oczywiście możecie ją modyfikować i dodawać owoce, takie jakie lubicie najbardziej.

W wielu sklepach dostaniecie oczywiście gotowe mieszanki suszu, ale polecam Wam kupić je na rynku, od rolnika, a nie gotową mieszankę sklepowa, która często jest dość mocno ulepszona. Oczywiście musicie znaleźć swoją ulubiona kompozycję owoców, musicie eksperymentować, tak aby znaleźć swój sprawdzony przepis.

Ten kompot to także bogactwo witamin, które są zawarte w suszonych owocach i przyprawach. Jednym z takich składników są na przykład goździki, które świetnie łagodzą objawy bólu gardła i kaszlu.

Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy świąteczne i wigilijne, nie można zapomnieć o paszteciki z kapustą i grzybami czy śledziach. Oczywiście pierwszym i chyba jednym z ważniejszych dań podczas Wigilii jest barszcz czerwony z uszkami.

Kompot z suszu składniki

  • 180g suszonych jabłek
  • 70g suszonych śliwek
  • 50g suszonych moreli
  • 30g żurawiny
  • 1 jabłko świeże
  • 4-5 plasterków cytryny
  • 6 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • ok. 2,5 l wody
  • 1/2 pomarańczy
  • 50g cukru
  • 80g gruszki wędzonej
  • 1 łyżeczka cynamoni

Jak dla mnie kluczem dobrego kompotu z suszu są suszone śliwki. Koniecznie kupcie dobrej jakości.

Kompot z suszu
Kompot z suszu

Kompot z suszu przepis

Mój kompot z suszu będzie bardzo aromatyczny. Możecie jeśli macie zastąpić połowę suszonych jabłek, jabłkami wędzonymi. Do swojego kompotu obowiązkowo daję suszone śliwki bez pestek. Wybieram te grube, mięsiste. Odrobinę słodyczy w kompocie nada suszona żurawina.

W tym roku udało mi się dostać wędzoną gruszkę, musicie poszukać, więc i ją dodam do wigilijnego kompotu.

Przygotowanie tego wigilijnego napoju zaczynamy od dokładnego wypłukania owoców. Owoce przelewam zimną wodą. Robię to 2 razy. Następnie przekładam je do dużego garnka i zalewam ok. 2,5 litrami zimnej wody. Garnek z owocami przykrywamy i odstawiamy na minimum 6 godzin. Najlepiej będzie jak odstawicie go na całą noc. Owoce zapewne wchłoną sporo wody, ale nie wolno jej dolewać.

Następnego dnia dodajemy goździki, laskę wanilii, pokrojona na ćwiartki świeżą pomarańczę, cukier, cytrynę. Jeśli lubicie możecie dodać 1 łyżeczkę cynamonu.

Kompot z suszu
Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców gotujemy około 45 minut. Na około 10 minut przed końcem gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy odrobiną soku z cytryny i cukrem. Kompot możecie podawać zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Owoce z kompotu, możecie delikatnie odcedzić i również podać na wigilijny stół. Uwierzcie mi, będą smakowały wyśmienicie.

Kompot z suszu
Kompot z suszu

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze