Paszteciki z kapustą i grzybami
Przystawki, przekąski, sosy,  Boże Narodzenie

Paszteciki z kapustą i grzybami

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Paszteciki wigilijne to puszyste, drożdżowe paszteciki z fraszem z kapusty i grzybów. Tak przygotowane paszteciki możemy podać zarówno jako dodatek do wigilijnego barszczu, albo jako samodzielne danie.

Jednak paszteciki z kapustą i grzybami to nie tylko danie przeznaczone na wigilię, tak przygotowane paszteciki możecie również podać na inne spotkania czy imprezy. Paszteciki z kapustą mogą być świetnym pomysłem na przystawkę. Idealnie smakują podawane na ciepło, jak i jedzone na zimno.

Paszteciki można przygotować z ciasta drożdżowego, a jak nie mamy czasu to na bazie ciasta francuskiego. Na wigilię paszteciki przygotowuję z suszonych grzybów, natomiast na inne okazje, jak nie macie pod ręką grzybów to możecie wykorzystać pieczarki.

Paszteciki z kapustą i grzybami składniki

  • 800 g mąki pszennej np. tortowej – około 5,5 szklanki
  • 150 g masła
  • 450 ml mleka
  • 4 jajka
  • 40g drożdży
  • szczypta soli

Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję świeże drożdże. Ciasto na nich znacznie lepiej wyrasta. Drożdży suszonych używam przede wszystkim do ciasta na pizzę, albo do wypieku chlebów.

Paszteciki z kapustą i grzybami farsz

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 200ml wody
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami przepis

Dzień przed przygotowaniem pasztecików, do miseczki wkładamy grzyby suszone i zalewamy je wodą. Do takiej ilości grzybów powinniśmy dać mniej więcej 450-500 ml wody. Grzyby zostawiamy na całą noc.

Tak jak w przypadku uszek do barszczu następnego dnia wodę z namaczaniu grzybów przelewamy do kubka, a grzyby kroimy w kosteczkę i odstawiamy na chwilę na bok.

Cebulę obieramy z łupinek i drobno kroimy w kostkę, cebulę szklimy na patelni. Cebule będziemy szklili około 10 minut, na 3-4 minuty przed końcem na patelnię dodajemy pokrojone grzyby.

Kapustę odciskami z zalewy i kroimy nożem na mniejsze kawałki. Nie wolne jej opłukiwać wodą, bo możemy stracić cały smak i właściwości zdrowotne kiszonek. Kapustę umieszczamy w dużym garnku, dodajemy cebulę z grzybami, przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz wodę z namaczania grzybów. Dodatkowo dodajemy około 150-200 ml wody. Kapustę gotujemy na średnim ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

W czasie kiedy gotuje się kapusta z grzybami, mamy czas na przygotowanie ciasta drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania rozczynu, w tym celu do miseczki kruszymy drożdże dodajemy 3 łyżki mąki i połowę mleka. Ja zawsze dodaję również szczyptę cukru, drożdże szybciej będą pracować. Rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do dużej miski dodajemy mąkę, pozostałe mleko, rozczyn, żółtka jajek oraz masło. Przy pomocy drewnianej łyżki całość mieszamy, a następnie rękami bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto.

Białka, które Wam zostaną możecie wykorzystać na przykład do przygotowania Bezy Pavlova z kremem i malinami. Ciasto wyrabiamy dość długo około 7 minut, powinno być elastyczne i jednolite. Zostawiamy je do wyrośnięcia w misce podsypanej mąką. Po wyrośnięciu ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Następnie dzielimy ciasto na 2-3 części i rozwałkowujemy. Powinno mieć około 3-4 mm grubości. Ciasto przy pomocy noża dzielimy na podłużne paski. A te następnie na kwadraty, ale bardzo ważne jest aby były jednakowej wielkości. Na co drugi wykładamy 2 łyżki farszu i przykrywamy leżącym obok kawałkiem ciasta. Brzegi bardzo dokładnie sklejamy.

Tak postępujemy, aż nam się skończy ciasto. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nich paszteciki zostawiając między nimi trochę miejsce. Każdy możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy je w 180 st. C. przez około 30 minut. Powinny nam się zarumienić. Paszteciki z grzybami, których aktualnie nie pieczemy zostawiamy na blacie podsypanym mąką, przykryte ściereczką.

Ja piekę paszteciki w opcji piekarnika góra – dół.

Paszteciki od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i możemy piec kolejną partię tych pysznych bułeczek z kapustą.

Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami

Smacznego!

2 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jollie
19 stycznia 2023 17:27

Dzień dobry. Proszę powiedzieć ile tych żółtek potrzebuję do ciasta?