Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej.

Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności ale również jest bardzo pożywna a przede wszystkim syta ze względu na składniki, które się w niej znajdują.

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule białe
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 paprykę zieloną
  • 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • Oliwa z oliwek lub smalec do smażenia
  • Sól, zioła, pieprz do smaku

Przepis na chili con carne

  1. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, w tym samym czasie w głębokim garnku rozgrzej olej
  2. Gdy olej już osiągnie odpowiednią temperaturę ( można wrzucić kawałek cebuli i zobaczyć czy zaczyna olej skwierczeć ) dodaj cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż aż cebula się zarumieni.
  3. Następnie dodaj wołowinę. Często mieszaj aby nie przypalić dania
  4. Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Dodaj do mięsa i smaż około 10 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko dokładnie oraz dodaj przecier pomidorowy. Gdy składniki się połączą dodaj bulion. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  5. Następnie dodaj kukurydzę, fasolę i wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut.
  6. Można podawać z chlebem lub ryżem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.