Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Pokażę Wam swój bardzo prosty i szybki przepis na to jedno garnkowe danie. Do przygotowania tego dania używam mięsa mielonego wołowego, czerwonej fasoli oraz pomidorów z puszki. Moje danie jest również podawane z kukurydzą.

Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności ale również jest bardzo pożywna a przede wszystkim syta ze względu na składniki, które się w niej znajdują.

To danie jednogarnkowe jest świetną propozycją na szybkie i proste danie podawane podczas spotkań ze znajomymi, ale równie świetnie sprawdzi się podczas przyjęcia Sylwestrowego czy przyjęcia weselnego.

W Polsce najczęściej chili con carne podawane jest z ryżem. Jednak to danie jest tak sycące, że może stanowić pełny posiłek i nie potrzebne są żadne dodatki typu ryż, kasza, pieczywo. Możecie tą rozgrzewającą potrawę podać z delikatnie podpieczoną i chrupiącą tortillą. Będzie smakowało wyśmienicie.

Chili con carne składniki

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 cebule białe
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 paprykę zieloną
  • 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • Oliwa z oliwek lub smalec do smażenia
  • Sól, zioła, pieprz do smaku

Chili con carne przepis

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w bardzo drobną kostkę. W tym czasie w większym garnku rozgrzewamy olej. Chili con carne jest daniem jednogarnkowym i właśnie z tego powodu, cebulę będziemy szklili w garnku. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę i podsmażamy około 5-6 minut.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze lepszy efekt wizualny to możecie go pokroić w bardzo drobne plasterki. Czosnek smażymy dosłownie chwilę. Jeśli będziecie go smażyć zbyt długo to zrobi się gorzki w smaku.

Następnie dodaj wołowinę. Często mieszaj aby nie przypalić dania.

Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Dodaj do mięsa i smaż około 10 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko dokładnie oraz dodaj przecier pomidorowy. Gdy składniki się połączą dodaj bulion. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.

Następnie dodaj kukurydzę oraz fasolę. Kukurydzę i fasolę dodajemy na samym końcu, aby się za bardzo nie rozgotowały. Ja używam kukurydzy i fasoli z puszki, która już wcześniej była obgotowana, więc bardzo szybko nam zmięknie. Wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.

Można podawać z chlebem lub ryżem.

Chili con carne
Chili con carne

Smacznego!