Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Pokażę Wam swój bardzo prosty i szybki przepis na to jedno garnkowe danie. Do przygotowania tego dania używam mięsa mielonego wołowego, czerwonej fasoli oraz pomidorów z puszki. Moje danie jest również podawane z kukurydzą.
Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności ale również jest bardzo pożywna a przede wszystkim syta ze względu na składniki, które się w niej znajdują.
To danie jednogarnkowe jest świetną propozycją na szybkie i proste danie podawane podczas spotkań ze znajomymi, ale równie świetnie sprawdzi się podczas przyjęcia Sylwestrowego czy przyjęcia weselnego.
Obejrzyj nasze filmy:
W Polsce najczęściej chili con carne podawane jest z ryżem. Jednak to danie jest tak sycące, że może stanowić pełny posiłek i nie potrzebne są żadne dodatki typu ryż, kasza, pieczywo. Możecie tą rozgrzewającą potrawę podać z delikatnie podpieczoną i chrupiącą tortillą. Będzie smakowało wyśmienicie.
Chili con carne składniki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule białe
- 1 paprykę czerwoną
- 1 paprykę zieloną
- 10 dag przecieru pomidorowego lub 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- Oliwa z oliwek lub smalec do smażenia
- Sól, zioła, pieprz do smaku
Chili con carne przepis
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w bardzo drobną kostkę. W tym czasie w większym garnku rozgrzewamy olej. Chili con carne jest daniem jednogarnkowym i właśnie z tego powodu, cebulę będziemy szklili w garnku. Na rozgrzany olej wsypujemy cebulę i podsmażamy około 5-6 minut.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze lepszy efekt wizualny to możecie go pokroić w bardzo drobne plasterki. Czosnek smażymy dosłownie chwilę. Jeśli będziecie go smażyć zbyt długo to zrobi się gorzki w smaku.
Następnie dodaj wołowinę. Często mieszaj aby nie przypalić dania.
Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne. Dodaj do mięsa i smaż około 10 minut. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko dokładnie oraz dodaj przecier pomidorowy. Gdy składniki się połączą dodaj bulion. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
Następnie dodaj kukurydzę oraz fasolę. Kukurydzę i fasolę dodajemy na samym końcu, aby się za bardzo nie rozgotowały. Ja używam kukurydzy i fasoli z puszki, która już wcześniej była obgotowana, więc bardzo szybko nam zmięknie. Wszystko razem gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.
Można podawać z chlebem lub ryżem.
Smacznego!