Problemy z żołądkiem i jelitami mogą skutecznie uprzykrzyć życie. U wielu osób mają na szczęście charakter przejściowy, jednak zdarza się, że przypadłości utrzymują się przez dłuższy czas. Co jeść, jeśli masz problemy żołądkowo-jelitowe? Sprawdźmy!
Spis treści
Nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe
Obecnie coraz częściej obserwuje się rozpoznawanie różnych nietolerancji czy nadwrażliwości pokarmowych. Ich występowaniu towarzyszą symptomy żołądkowo-jelitowe, np. wzdęcia, biegunki i bóle brzucha oraz te pozajelitowe, takie jak:
- bóle głowy,
- bóle stawów i mięśni,
- uczucie niepokoju.
Składniki żywności, które najczęściej wywołują nieprzyjemne dolegliwości ze strony żołądka i jelit, to laktoza oraz gluten. Eliminacja ich z codziennej diety u wielu osób pozwala zwalczyć problemy. Warto jednak pamiętać, by dieta bezglutenowa lub bezlaktozowa była ułożona przez specjalistę, a także powinna być poprzedzona badaniami w kierunku danej nietolerancji.
Obejrzyj nasze filmy:
Co jeść przy problemach z żołądkiem?
Jeśli cierpisz na IBS, czyli zespół jelita drażliwego, konieczne będzie wprowadzenie specjalnej diety, zaleconej przez lekarza. Często opiera się ona na ograniczeniu produktów, które są źródłem FODMAP, czyli ulegających fermentacji oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Są to takie substancje jak:
- fruktoza (w owocach, miodzie),
- laktoza (w mleku),
- fruktany (w niektórych roślinach, np. cebuli),
- alkohole polihydroksylowe (w substancjach słodzących, np. sorbitolu czy ksylitolu).
Z kolei przy chorobie wrzodowej, która jest najczęstszym schorzeniem układu pokarmowego, należy stosować dietę lekkostrawną i unikać produktów, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Eliminację produktów ciężkostrawnych i podrażniających układ pokarmowy należy skonsultować ze specjalistą.
Jakich produktów unikać, a które jeść przy problemach żołądkowych?
Do produktów lekkostrawnych zalicza się przede wszystkim produkty zbożowe, takie jak pieczywo jasne, ryż biały czy kasza manna. Oprócz tego w diecie nie może zabraknąć warzyw, najlepiej w formie gotowanej. Są to między innymi buraki, dynia, marchew lub pietruszka. Można również jeść owoce – jabłka, brzoskwinie czy banany. Do diety włącz też mięso np. kurczaka, indyka, cielęcinę oraz ryby. Lekkostrawne będą także budynie, musy owocowe, galaretki oraz chude sery twarogowe i półtłuste.
Unikać z kolei należy produktów ciężkostrawnych lub tych, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Przy problemach z żołądkiem lepiej zrezygnować ze smażonych potraw czy zup na wywarze z tłustych gatunków mięsa. Przy przygotowaniu posiłków zaleca się ponadto brak pikantnych przypraw, jak np. papryczka chili czy curry. Lepiej też nie sięgać po kwaśne owoce, np. cytrusy i niektóre warzywa, takie jak kapusta, cebula i nasiona roślin strączkowych.
Dobrze dobrana dieta i przestrzeganie jej to dobry sposób, by złagodzić lub wyeliminować problemy z żołądkiem oraz jelitami. Warto udać się do specjalisty i znaleźć rozwiązanie dopasowane do Twoich indywidualnych potrzeb.
