Ciasto jogurtowe
Desery

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe to szybki pomysł na smaczny deser. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie możemy przygotować.

Deser ten możemy urozmaicić różnymi owocami, truskawkami, jagodami, borówkami.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g masła
  • odrobina aromatu cytrynowego

Ciasto jogurtowe – przepis

  1. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy. Następnie studzimy.
  2. Jajka ubijamy razem z cukrem i aromatami – waniliowym i cytrynowym.
  3. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Dodajemy ubite jajka, jogurt i wszystko bardzo krótko miksujemy do połączenia się składników.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto jogurtowe pieczemy przez 40-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie, aby wcześniej nagrzać piekarnik.
  7. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować domowy lukier.

Ciasto jogurtowe

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.