Ciasto jogurtowe
Desery

Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe to szybki pomysł na smaczny deser. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie możemy przygotować.

Deser ten możemy urozmaicić różnymi owocami, truskawkami, jagodami, borówkami.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g masła
  • odrobina aromatu cytrynowego

Ciasto jogurtowe – przepis

  1. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy. Następnie studzimy.
  2. Jajka ubijamy razem z cukrem i aromatami – waniliowym i cytrynowym.
  3. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Dodajemy ubite jajka, jogurt i wszystko bardzo krótko miksujemy do połączenia się składników.
  5. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto jogurtowe pieczemy przez 40-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie, aby wcześniej nagrzać piekarnik.
  7. Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować domowy lukier.

Ciasto jogurtowe

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.