
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to szybki pomysł na smaczny deser. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie możemy przygotować.
Deser ten możemy urozmaicić różnymi owocami, truskawkami, jagodami, borówkami.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 2 jajka
- aromat waniliowy
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g masła
- odrobina aromatu cytrynowego
Ciasto jogurtowe – przepis
- Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy. Następnie studzimy.
- Jajka ubijamy razem z cukrem i aromatami – waniliowym i cytrynowym.
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodajemy ubite jajka, jogurt i wszystko bardzo krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto jogurtowe pieczemy przez 40-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie, aby wcześniej nagrzać piekarnik.
- Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować domowy lukier.
Smacznego!
0 komentarzy