Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na domowy, pyszny tort z musem truskawkowym i masą budyniową. To idealne połączenie delikatnego biszkoptu, aksamitnego, słodkiego musu i odrobiny wanilii.
Uwielbiam torty, takie które nie są ciężkie, są orzeźwiające i mają w sobie masę przygotowaną na bazie budyniu i masła. Takie lekkie torty to idealna propozycja na lato.
Przygotowanie tego tortu może wydawać się skomplikowane, ale uwierzcie mi, bez problemu poradzicie sobie z tym zadaniem. Oczywiście możecie zastąpić truskawki dowolnymi innymi owocami, to mogą być słodkie maliny, czy delikatnie kwaskowate wiśnie.
Obejrzyj nasze filmy:
Tort z musem truskawkowym składniki
U mnie szklanka ma pojemność 250 ml. Używam tortownicy o średnicy 23 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej (ok. 120g)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 45g)
- 3/4 szklanki cukru (ok. 165g)
Składniki na krem
- 2 szklanki mleka (500ml)
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru (ok. 275g)
- 370 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki esencji waniliowej
Dodatkowo
- limoncello, albo cytrynówka (50 ml – 1 kieliszek)
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 100g truskawek
Tort z musem truskawkowym przepis
Przygotowanie tortu z musem truskawkowym musimy zacząć od zrobienia biszkoptu. W tym celu oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie po kolei żółtka nadal ubijając.
Kolejny krok, to do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę. Całość bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki, ale tylko do momentu kiedy składniki się połączą.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę jajeczną. Nie musimy smarować brzegów.
Biszkopt wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C i pieczemy przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ciasto zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i w przypadki biszkoptu bardzo ważne jest aby upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 30-40 cm. Biszkopt studzimy i następnie kroimy na 3 części wzdłuż. Powinny powstać nam 3 „blaty”.
Pamiętajcie, aby boki biszkoptu oddzielić przy pomocy noża od formy dopiero po przestudzeniu ciasta.
Teraz pora na przygotowanie kremu. Zaczynamy od zrobienia domowego budyniu. W tym celu w rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka (250 ml) wraz z cukrem.
W drugim garnuszku mieszamy drugą szklankę mleka wraz z esencją waniliową, jajkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Możemy do tego celu użyć miksera, bo wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Tak przygotowaną masę wlewamy do wrzącego mleka z cukrem i mieszając gotujemy na wolnym ogniu. Budyń będzie pomału gęstniał. Po ugotowaniu, gęsty budyń odstawiamy przykryty folią do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy do uzyskania gładkiego musu.
Kiedy budyń jest przestudzony, ubijamy masło na puszystą masę. Następnie niewielkimi porcjami dodajemy do niego budyń. Cały czas mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy. Obie masy wstawiamy na chwilę do lodówki, aby trochę stężały.
1 szklankę wody (przegotowanej i ostudzonej) mieszamy z 50 ml limoncello (może być również cytrynówka). Następnie gotowe blaty musimy naponczować. Blat który będzie na samej górze ponczujemy od dolnej strony, czyli tej, która będzie przylegała do masy.
Na dolny blat wykładamy połowę „białej” masy budyniowej, przykrywamy kolejnym blatem. Następnie wykładamy połowę masy z musem truskawkowym.
Przykrywamy 3 blatem i na wierzchu rozsmarowujemy „białą” masę budyniową. Boki tortu smarujemy masą truskawkową i z tej samej masy robimy dekoracje na górze tortu. Tort możecie udekorować również świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Biszkopt idealny! Nic nie opada, krem nie jest za słodki, taki właśnie lubię najbardziej