Limoncello to tradycyjny włoski likier z cytryny i alkoholu. Ma słodki, cierpki smak, dzięki czemu jest idealnym napojem po obiedzie lub orzeźwiającym letnim koktajlem. Jego początki sięgają wybrzeża Amalfi we Włoszech, gdzie tradycyjnie wytwarzano go w małych partiach z domowej roboty limoncello.

Dziś likier cieszy się smakiem na całym świecie i jest używane w wielu koktajlach i przepisach. Niezależnie od tego, czy szukasz orzeźwiającego napoju, czy wyjątkowego składnika do kolejnego kulinarnego dzieła, włoski likier z pewnością doda odrobinę radości Twojemu życiu!

Tym razem jednak pokażę Wam jak przygotować ten pyszny likier, ale na bazie limonek. Będzie równie dobry jak ten w oryginale.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak wybrać limonki do Limoncello?

Robienie go w domu może być zabawnym i satysfakcjonującym doświadczeniem. Jednak kluczem do przygotowania pysznej Limoncello jest wybór odpowiednich cytrusów. Musisz upewnić się, że wybierasz najlepsze cytrusy do domowej Limoncello, ponieważ ma to ogromny wpływ na smak i jakość produktu końcowego.

Zobacz również: Negroni – mocny włoski drink

Wybierając limonki do produkcji likieru, należy wziąć pod uwagę takie czynniki, jak słodycz i kwaskowatość, skórka limonki i inne cechy owocu. Wiedza o tym, jak wybrać odpowiednie limonki, może pomóc Ci przygotować pyszne limoncello, które zrobi wrażenie na Twoich przyjaciołach i rodzinie.

Limoncello składniki

  • 10 limonek
  • 1 l wódki
  • 0,5 kg cukru
  • 0,75 l wody

Kluczem do zrobienia niesamowitej limoncello jest znalezienie idealnej równowagi między słodyczą, cierpkością i alkoholem.

Limoncello
Limoncello

Limoncello przepis

Limonki najpierw sparzamy wrzątkiem. Do dużej miski wkładamy limonki i zalewamy wrzątkiem. Pozwalamy im poleżeć w wodzie około 5-8 sekund, następnie wyciągamy i osuszamy. Oprócz tego, że będziemy mieli pewność, że limonki są czyste, to dużo łatwiej będzie nam obierać je ze skórki.

Limonki obieramy ze skórki, albo bardzo cienko. Staramy się nie obierać białych części limonki, bo dodadzą gorzkości likierowi. Klasyczny przepis nie przewiduje dodawania soku z limonek, ja jednak postanowiłem wycisnąć sok z owoców.

Skórki i sok wlewamy do dużego słoja i dodajemy wódkę.

Limoncello

Zamiast wódki możecie również wykorzystać spirytus, ale dajemy go wtedy tylko 0,5 l. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy słoikiem.

Po 8-9 dniach przygotowujemy syrop cukrowy. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, mieszamy do czasu aż cały się rozpuści. Odstawiamy go do ostygnięcia. Jak syrop cukrowy ostygnie dodajemy go do skórek z limonek i wódką. Zakręcamy słoik i zostawiamy na 24 godziny.

Po tym czasie wyciągamy skórki i likier przecedzamy przez gazę. Rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Likier Limoncello jest już gotowy do picia.

Limoncello
Limoncello

Smacznego!