
Tacos z kurczakiem
Wszyscy kochają tacos, zwłaszcza gdy są domowej roboty! Zapraszam Was po pyszny przepis na szybkie, domowe tacos z kurczakiem i serem.
Przygotowanie tacos z kurczakiem w domu może być łatwym i przyjemnym sposobem na dodanie meksykańskiego smaku do posiłku. W tym artykule omówimy proste kroki przygotowania pysznych tacos z kurczakiem w mgnieniu oka. Od marynowania kurczaka po przygotowywanie tacos — możesz zjeść posiłek w stylu restauracji w zaciszu własnej kuchni.
Polecam Wam przeczytać przepis do końca, bo podaję w nim kilka ciekawych wskazówek i rad, jak przygotować w bardzo szybki sposób to pyszne danie. Zawsze, kiedy nie wiem, co zjeść na obiad, a mam ochotę na coś szybkie, na coś zapiekanego to robie właśnie tacos.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na dania kuchni meksykańskiej. Polecam Ci pyszne naleśniki po meksykańsku, to wersja wytrawna z czerwoną fasolą i mięsem mielonym. A może coś zdrowszego sałatka meksykańska?
Tacos z kurczakiem składniki
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
- 2 tortille
- 1 niewielka cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 75g sera żółtego – gouda
- 35g sera parmezanu
Mój przepis to jest przepis na dwie sztuki tacos. Jeśli chcecie przygotować ich więcej to możecie podwoić liczbę składników.
Tacos z kurczakiem przepis
To przygotowania tego dania możecie wykorzystać i użyć dowolnej tortilli jaką lubicie. Idealnie będzie pasowała tortilla pszenna, ale dużo bardziej zdrowsza będzie tortilla wieloziarnista. Na blacie rozkładamy tortille i z dwóch stron odcinamy po ok. 1 cm brzegu. Odcinamy je po przeciwległych stronach. Ma to na celu sprawić, ze tortilla będzie dobrze mieściła się w naczyniu żaroodpornym.
Filet z kurczaka kroimy w ok. 1 cm paseczki, wkładamy na miski, dodajemy olej oraz przyprawę meksykańską i zostawiamy na około 30 minut. Zamiast przyprawy meksykańskiej możecie użyć swoich ulubionych ziół i przypraw.
Paprykę również kroimy w kosteczkę, cebulę w cienkie piórka. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażamy paprykę oraz cebulę. Smażymy je około 3-4 minut, następnie dodajemy kurczaka. Całość smażymy około 10-12 minut, aby kurczak był miękki. Od czasu do czasu mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortille, delikatnie złożoną na pół i do środka dajemy połowę farszu. Tortille możemy sobie przytrzymać przy pomocy na przykład szklanej miseczki aby nam się nie otwierała. Tak postępujemy z każdą tortillą.

Wierzch farszu posypujemy najpierw startą goudą, a następnie startym parmezanem. Tortille wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 7 minut, do czasu aż rozpuści się nam ser.
Smacznego!