Wszyscy kochają tacos, zwłaszcza gdy są domowej roboty! Zapraszam Was po pyszny przepis na szybkie, domowe tacos z kurczakiem i serem.
Przygotowanie tacos z kurczakiem w domu może być łatwym i przyjemnym sposobem na dodanie meksykańskiego smaku do posiłku. W tym artykule omówimy proste kroki przygotowania pysznych tacos z kurczakiem w mgnieniu oka. Od marynowania kurczaka po przygotowywanie tacos — możesz zjeść posiłek w stylu restauracji w zaciszu własnej kuchni.
Polecam Wam przeczytać przepis do końca, bo podaję w nim kilka ciekawych wskazówek i rad, jak przygotować w bardzo szybki sposób to pyszne danie. Zawsze, kiedy nie wiem, co zjeść na obiad, a mam ochotę na coś szybkie, na coś zapiekanego to robie właśnie tacos.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na dania kuchni meksykańskiej. Polecam Ci pyszne naleśniki po meksykańsku, to wersja wytrawna z czerwoną fasolą i mięsem mielonym. A może coś zdrowszego sałatka meksykańska?
Tacos z kurczakiem składniki
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
- 2 tortille
- 1 niewielka cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 75g sera żółtego – gouda
- 35g sera parmezanu
Mój przepis to jest przepis na dwie sztuki tacos. Jeśli chcecie przygotować ich więcej to możecie podwoić liczbę składników.
Tacos z kurczakiem przepis
To przygotowania tego dania możecie wykorzystać i użyć dowolnej tortilli jaką lubicie. Idealnie będzie pasowała tortilla pszenna, ale dużo bardziej zdrowsza będzie tortilla wieloziarnista. Na blacie rozkładamy tortille i z dwóch stron odcinamy po ok. 1 cm brzegu. Odcinamy je po przeciwległych stronach. Ma to na celu sprawić, ze tortilla będzie dobrze mieściła się w naczyniu żaroodpornym.
Filet z kurczaka kroimy w ok. 1 cm paseczki, wkładamy na miski, dodajemy olej oraz przyprawę meksykańską i zostawiamy na około 30 minut. Zamiast przyprawy meksykańskiej możecie użyć swoich ulubionych ziół i przypraw.
Paprykę również kroimy w kosteczkę, cebulę w cienkie piórka. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażamy paprykę oraz cebulę. Smażymy je około 3-4 minut, następnie dodajemy kurczaka. Całość smażymy około 10-12 minut, aby kurczak był miękki. Od czasu do czasu mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy tortille, delikatnie złożoną na pół i do środka dajemy połowę farszu. Tortille możemy sobie przytrzymać przy pomocy na przykład szklanej miseczki aby nam się nie otwierała. Tak postępujemy z każdą tortillą.

Wierzch farszu posypujemy najpierw startą goudą, a następnie startym parmezanem. Tortille wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 7 minut, do czasu aż rozpuści się nam ser.
Smacznego!