Szybka, pyszna i bardzo kolorowa sałatka meksykańska. Ta sałatka połączenie papryki, czerwonej cebuli z orzeźwiającym sokiem z limonki.

Delektowanie się sałatką meksykańską to doskonały sposób na dodanie odrobiny odmiany do posiłku. To pyszne i łatwe w przygotowaniu danie może być zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem. Łączy w sobie autentyczne meksykańskie smaki z najświeższymi składnikami i można je łatwo dostosować do własnych upodobań.

Od klasycznej sałatki z czerwonej fasoli po inne ciekawe mieszanki — istnieje wiele sposobów na delektowanie się tym niesamowitym daniem! Koniecznie jej spróbujcie!

Sałatka meksykańska składniki:

  • pomidorki koktajlowe w różnych kolorach – ok. 20 sztuk
  • puszka czerwonej fasoli
  • średnia czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • natka pietruszki (ewentualnie kolendry)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • sok z limonki
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka meksykańska przepis

Czerwoną fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy. Pozwólmy jej chwilę poleżeć na sitku, aby cała zalewa odciekła. W przeciwnym razie sałatka podejdzie nam wodą.Jeśli nie chcesz zmarnować kukurydzy, możesz oczywiście użyć zawartości całej puszki.

Warzywa i zioła dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pomidorki przekrój na połówki, cebulę w talarki, tylko bardzo ważne jest aby były bardzo cienkie. Paprykę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj w salaterce.

Natkę osusz i następnie drobno posiekaj. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj, po czym zalej oliwą, dopraw solą i pieprzem i do tak powstałego dressingu dodaj kilka kropli soku z limonki. Taki dresing z dodatkiem cytryny, albo limonki super będzie sie komponował z z klasycznymi meksykańskimi smakami.

Na koniec polej sałatkę sosem i posyp natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska

Smacznego!