Sałatka meksykańska
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka niemal meksykańska

Szybka, pyszna i bardzo kolorowa sałatka meksykańska. Ta sałatka połączenie papryki, czerwonej cebuli z orzeźwiającym sokiem z limonki.

Koniecznie jej spróbujcie!

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe w różnych kolorach – ok. 20 sztuk
  • puszka czerwonej fasoli
  • średnia czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • natka pietruszki (ewentualnie kolendry)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek – kilka łyżek
  • sok z limonki
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka meksykańska – przepis

Czerwoną fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy. Jeśli nie chcesz zmarnować kukurydzy, możesz oczywiście użyć zawartości całej puszki. Warzywa i zioła dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Pomidorki przekrój na połówki, cebulę w talarki a paprykę w kostkę. Wszystko wymieszaj w salaterce.

Natkę osusz i następnie drobno posiekaj. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj, po czym zalej oliwą, dopraw solą i pieprzem i do tak powstałego dressingu dodaj kilka kropli soku z limonki. Na koniec polej sałatkę sosem i posyp natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.