Negroni to zaraz po Aperol Spritz drugi co do popularności włoski drink. Wywodzi się ona z Florencji i jest robiony na bazie ginu oraz wermutu. Dzięki temu ma on delikatny ziołowy posmak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, dojrzewającymi w słońcu pomarańczami.

Negroni to również drink z grupy aperitif czyli drinków serwowanych jeszcze przed posiłkiem. Jego zadaniem jest delikatnie wzmocnić nasz apetyt.

W odróżnieniu od najpopularniejszego we Włoszech Aperol Spritza wymaga on od nas większej ilości składników i co ważniejsze jest odrobinę mocniejszy.

Obejrzyj nasze filmy:

Poniżej znajdziecie domowy przepis na ten pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu aperitif.

Spróbujcie, bo warto…

Składniki

  • 50 ml wermutu
  • 50 ml ginu
  • 50 ml Campari
  • 50 ml wody gazowanej
  • plasterki pomarańczy
  • kostki lodu

Negroni – przepis

  1. Do szklanki wkładamy kostki lodu.
  2. Dodajemy pozostałe składniki.
  3. Na sam koniec dodajemy plasterek pomarańczy.

Smacznego!