Negroni to zaraz po Aperol Spritz drugi co do popularności włoski drink. Wywodzi się ona z Florencji i jest robiony na bazie ginu oraz wermutu. Dzięki temu ma on delikatny ziołowy posmak, który świetnie komponuje się ze słodkimi, dojrzewającymi w słońcu pomarańczami.
Negroni to również drink z grupy aperitif czyli drinków serwowanych jeszcze przed posiłkiem. Jego zadaniem jest delikatnie wzmocnić nasz apetyt.
W odróżnieniu od najpopularniejszego we Włoszech Aperol Spritza wymaga on od nas większej ilości składników i co ważniejsze jest odrobinę mocniejszy.
Obejrzyj nasze filmy:
Poniżej znajdziecie domowy przepis na ten pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu aperitif.
Spróbujcie, bo warto…
Składniki
- 50 ml wermutu
- 50 ml ginu
- 50 ml Campari
- 50 ml wody gazowanej
- plasterki pomarańczy
- kostki lodu
Negroni – przepis
- Do szklanki wkładamy kostki lodu.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Na sam koniec dodajemy plasterek pomarańczy.
Smacznego!
Do negroni NIE daje się wody gazowanej!