Propozycja Madzi na niedzielny obiad to polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym  podane z ziemniaczkami i świeżym koperkiem. Polędwiczki przygotowane wg. tego przepisu są delikatne i soczyste.

Polędwiczki są duszone razem ze świeżymi warzywami, dzięki czemu będą miały wyjątkowy smak :)

Nie przestraszcie się wielu przepisów w internecie mówiących o tym, że będziecie musieli dusić polędwiczki przez parę godzin… nic bardziej mylnego… wystarczy Wam ok. 1 godziny.

Obejrzyj nasze filmy:

Sprawdźcie przepis i dajcie znać, czy Wam smakowało…

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym – składniki (na 2 porcje)

  • 300g polędwicy wieprzowej
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • mały por
  • ok. 200 ml bulionu warzywnego
  • 200g pieczarek
  • mała cebula
  • ok. 200 ml buliony grzybowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • ziemniaki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym – przepis

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w medaliony i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Medaliony obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie przekładamy je na drugą patelnię razem z liśćmi pora i gałązkami selera. Całość podlewamy bulionem warzywnym i dusimy aż będą miękkie (ok. 50 minut).

W rondelku szklimy drobno pokrojoną cebulę i jak będzie już szklista dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem grzybowym i dusimy ok. 15 minut.

Sos pieczarkowy zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie i całość dusimy jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Polędwiczki podajemy z sosem pieczarkowym i ziemniakami z wody posypanymi odrobiną świeżego koperku.

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym

Smacznego! Jestem przekonany, że będzie to idealny niedzielny obiad :)