Propozycja Madzi na niedzielny obiad to polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym podane z ziemniaczkami i świeżym koperkiem. Polędwiczki przygotowane wg. tego przepisu są delikatne i soczyste.
Polędwiczki są duszone razem ze świeżymi warzywami, dzięki czemu będą miały wyjątkowy smak :)
Nie przestraszcie się wielu przepisów w internecie mówiących o tym, że będziecie musieli dusić polędwiczki przez parę godzin… nic bardziej mylnego… wystarczy Wam ok. 1 godziny.
Obejrzyj nasze filmy:
Sprawdźcie przepis i dajcie znać, czy Wam smakowało…

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym – składniki (na 2 porcje)
- 300g polędwicy wieprzowej
- 2-3 gałązki selera naciowego
- mały por
- ok. 200 ml bulionu warzywnego
- 200g pieczarek
- mała cebula
- ok. 200 ml buliony grzybowego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- ziemniaki
- świeży koperek
- sól
- pieprz
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym – przepis
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w medaliony i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Medaliony obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie przekładamy je na drugą patelnię razem z liśćmi pora i gałązkami selera. Całość podlewamy bulionem warzywnym i dusimy aż będą miękkie (ok. 50 minut).
W rondelku szklimy drobno pokrojoną cebulę i jak będzie już szklista dodajemy do niej pokrojone w kostkę pieczarki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem grzybowym i dusimy ok. 15 minut.
Sos pieczarkowy zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie i całość dusimy jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Polędwiczki podajemy z sosem pieczarkowym i ziemniakami z wody posypanymi odrobiną świeżego koperku.

Smacznego! Jestem przekonany, że będzie to idealny niedzielny obiad :)