Pyszne placuszki z bananami to proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub jako deser. To połączenie delikatnego ciasta z aromatycznymi bananami sprawia, że te placuszki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pożywne.
Przygotowanie placuszków z bananami wcale nie jest trudne, a tym bardziej czasochłonne. Przygotujecie je dosłownie w 25 minut i z całą pewnością sprawią, że Wasza kolacja będzie wyśmienita. Najlepiej podać je posypane odrobiną cukru pudru.
Nie czekajcie zatem, tylko sprawdźcie przepis i pochwalcie się, czy wyszły Wam tak samo pyszne jak Madzi :)
Obejrzyj nasze filmy:
Jeśli nie zjecie wszystkich, to możecie je zabrać ze sobą do pracy na drugi dzień.
Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak jogurt, dżem, syrop klonowy, owoce czy bita śmietana. To pozwala na zróżnicowanie smaków i aromatów oraz na dostosowanie dania do indywidualnych potrzeb i upodobań.
Placuszki z bananami składniki (porcja dla 4 osób)
- budyń waniliowy (64g)
- 2 jajka
- 3 banany
- 2,5 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
Placuszki z bananami przepis
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (możemy użyć do tego miksera).
Banany kroimy w drobną kostkę lub półplasterki, dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta i delikatnie mieszamy.
Jeśli ciasto wyjdzie Wam zbyt gęste – dodajcie odrobinę mleka, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajcie odrobine mąki.
Placuszki smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju aż będą rumiane z obu stron.
Smacznego!