Pyszne placuszki z bananami to proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie lub jako deser. To połączenie delikatnego ciasta z aromatycznymi bananami sprawia, że te placuszki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pożywne.

Przygotowanie placuszków z bananami wcale nie jest trudne, a tym bardziej czasochłonne. Przygotujecie je dosłownie w 25 minut i z całą pewnością sprawią, że Wasza kolacja będzie wyśmienita. Najlepiej podać je posypane odrobiną cukru pudru.

Nie czekajcie zatem, tylko sprawdźcie przepis i pochwalcie się, czy wyszły Wam tak samo pyszne jak Madzi :)

Obejrzyj nasze filmy:

Jeśli nie zjecie wszystkich, to możecie je zabrać ze sobą do pracy na drugi dzień.

Można je podawać z różnymi dodatkami, takimi jak jogurt, dżem, syrop klonowy, owoce czy bita śmietana. To pozwala na zróżnicowanie smaków i aromatów oraz na dostosowanie dania do indywidualnych potrzeb i upodobań.

Placuszki z bananami składniki (porcja dla 4 osób)

  • budyń waniliowy (64g)
  • 2 jajka
  • 3 banany
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru

Placuszki z bananami przepis

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy (możemy użyć do tego miksera).

Banany kroimy w drobną kostkę lub półplasterki, dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta i delikatnie mieszamy.

Jeśli ciasto wyjdzie Wam zbyt gęste – dodajcie odrobinę mleka, jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajcie odrobine mąki.

Placuszki smażymy na odrobinie rozgrzanego oleju aż będą rumiane z obu stron.

Placuszki z bananami
Placuszki z bananami

Smacznego!