Moi drodzy sobota to taki dzień, w którym mamy zazwyczaj wiele domowych obowiązków i nie zawsze jest czas na przygotowanie jakiegoś skomplikowanego obiadu. Tym razem będzie u nas bardzo klasycznie – szparagi w szynce długo dojrzewającej, młode ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone.

Dla niektórych z Was danie to wyda się strasznie proste, ale póki nie spróbujecie to nie przekonacie się, że jest wyśmienite :) Cały jego smak dostępny jest właśnie w jego prostocie.

Korzystajcie, póki jeszcze trwa sezon na szparagi.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 15 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • młode ziemniaczki
  • koperek
  • łyżka masła
  • jajka
  • sól – ja użyłem soli himalajskiej -> możecie ją kupić TUTAJ
  • pieprz

Przepis:

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzątku ok. 2 minuty. Następnie każdy z nich owijam w szynkę. Szparagi następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 10 minut.

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Koperek drobno siekamy.

Na patelni na masełku smażymy jajka na twardo. Podczas smażenia doprawiam je odrobiną soli himalajskiej i pieprzem.

Jajka, szparagi, sól himalajska
Jajka, szparagi, sól himalajska

Smacznego!