Moi drodzy sobota to taki dzień, w którym mamy zazwyczaj wiele domowych obowiązków i nie zawsze jest czas na przygotowanie jakiegoś skomplikowanego obiadu. Tym razem będzie u nas bardzo klasycznie – szparagi w szynce długo dojrzewającej, młode ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone.
Dla niektórych z Was danie to wyda się strasznie proste, ale póki nie spróbujecie to nie przekonacie się, że jest wyśmienite :) Cały jego smak dostępny jest właśnie w jego prostocie.
Korzystajcie, póki jeszcze trwa sezon na szparagi.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- pęczek szparagów
- 15 plastrów szynki długo dojrzewającej
- młode ziemniaczki
- koperek
- łyżka masła
- jajka
- sól – ja użyłem soli himalajskiej -> możecie ją kupić TUTAJ
- pieprz
Przepis:
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzątku ok. 2 minuty. Następnie każdy z nich owijam w szynkę. Szparagi następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 10 minut.
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Koperek drobno siekamy.
Na patelni na masełku smażymy jajka na twardo. Podczas smażenia doprawiam je odrobiną soli himalajskiej i pieprzem.
![Klasycznie - szparagi, młode ziemniaczki i jajko sadzone 2 Jajka, szparagi, sól himalajska](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2017/05/20170506-IMG_4028-Edit-Edit-768x1024.jpg)
Smacznego!