Kurczak w sosie sojowo-grzybowym - dodawanie sosy sojowo-grzybowego
Dania z ryżem

Kurczak w sosie sojowo-grzybowym

Ostatnio chodziła za mną chińszczyzna, ale bar który jest niedaleko pracy, serwuje takie średnie dania, więc postanowiłem sam ją przygotować, w końcu to nie jest bardzo trudne – danie które przygotuję to kurczak w sosie sojowo-grzybowym

Chyba najważniejszym elementem tego dania jest wok :) To właśnie dzięki jego właściwością wychodzą naprawdę wyśmienite dania.

Kurczak w sosie sojowo-grzybowym- składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (jeśli mała to musimy wziąć dwie)
  • sos sojowo-grzybowy
  • przyprawa do grilla
  • słodka papryka, papryka chili
  • olej
  • warzywa

Kurczak w sosie sojowo-grzybowym- przepis

Przepis jest bardzo prosty, bo tak naprawdę smażymy wszystko po kolei. Zacznijmy od pokrojenia filetu z kurczaka, kroimy go w paski o szerokości ok. 1 cm, jeśli będą bardzo długie to kroimy pasek na pół. Nie potrzebujemy tutaj równych kawałków kurczaka.

Następnie rozgrzewamy olej w woku, pamiętajmy aby nie wlać go zbyt dużo, dosłownie na dno, i jak tylko będzie gorący wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia musimy cały czas mieszać składniki aby się nie przypaliły. Wystarczą mu dosłownie 2-3 minuty i następnie wrzucamy do woka warzywa (ja wykorzystałem mrożoną włoszczyznę, ale równie dobrze możemy pokroić świeże warzywa w paski). Podsmażamy wszystko razem, jeśli mamy wprawę, możemy odsunąć kurczaka na brzeg woka i smażyć na dnie tylko warzywa.

Smażymy je przez 2-3 minuty i dorzucamy przyprawy- słodką paprykę, paprykę chili, odrobine przyprawy grillowej (to mieszanka wszystkich ziół). Smażymy to ok 30 sekund i wlewamy 3-4 łyżki sosu sojowo-grzybowego. Jest to ciemny sos więc całe danie wyjdzie nam bardzo ciemne.

Smażymy, właściwie dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty i mamy gotową chińszczyznę.

Możemy to podać z ryżem lub makaronem sojowym.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.