
Ryba w sosie koperkowym
Jedzenie ryb jest bardzo zdrowe. Ostatnio wrzuciłem przepis na pieczonego pstrąga, tym razem będzie to ryba w sosie koperkowym.
Wyszła dość pieprzna ale dzięki temu miała swój wyrazisty smak.
Ryba w sosie koperkowym – składniki:
- 2-3 filety rybne (my użyliśmy filetu z flądry)
- 1 kubek śmietany 18% (400 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/4 szklanki białego wina
- sól
- czarny pieprz
Ryba w sosie koperkowym – przepis:
- Rybę dokładnie myjemy, układamy w brytfance/ naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Do ryby powinniśmy używać białego pieprzu, ale czarny będzie tutaj doskonale kontrastował z białym kolorem śmietany.
- Koperek myjemy, drobno siekamy, a następnie dodajemy go do śmietany. Do śmietany dodajemy łyżkę soku z cytryny, 1/4 szklanki białego wina i odrobinę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Rybę polewamy sosem koperkowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
Rybę w sosie śmietanowym możemy podać z gotowanymi, pieczonymi ziemniaczkami albo frytkami.
Smacznego!
Uwielbiam rybę w sosie koperkowym … mmm – palce lizać. Dzisiaj przy piątku planuję taki obiad :)
My też, a najlepsza jest z sosem koperkowym własnej roboty, a nie takim z torebki :)