Pstrąg z warzywami
Ryby

Potok zdrowia – czyli pstrąg pieczony z warzywami

Pstrąg jest rybą słodkowodną, najczęściej występującą w zimnych, czystych strumieniach i jeziorach. Chociaż obecnie coraz częściej jest rybą hodowlaną przeznaczoną na handel. Pstrąg tak jak każda ryba zawiera wiele właściwości odżywczych. Jego mięso jest bardzo chude (100g pieczonego pstrąga to tylko ok. 120kcal).

Ryba ta zawiera bardzo dużo kawasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu krążenia i serca. Poza tym zawiera wiele magnezu, wapnia, potasu.

Zaleca się jedzenie pstrąga dwa razy w tygodniu.

Tym razem chciałem Wam pokazać w jaki sposób przygotować pstrąga pieczonego z warzywami. Warto podkreślić, że jest to błyskawiczne danie do przygotowania.

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 pęczek koperku
  • 50g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  1. Świeżego pstrąga (ja kupiłem patroszonego, polskiego) myjemy i jeśli ma łuski to je zdejmujemy.
  2. 50g masła mieszamy ze świeżo wyciśniętym czosnkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby składniki się przegryzły. W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki marchewkę, natomiast cebulę kroimy na pół plasterki, koperek myjemy.
  3. Pstrąga smarujemy w środku masłem czosnkowym i wkładamy następnie plasterki marchewki, cebuli i gałązki koperku.
  4. Z zewnątrz posypujemy go solą ziołową i pieprzem.
  5. Pieczemy pstrąga w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut.
  6. Podajemy go z cytryną. Ponieważ uwielbiamy frytki my podaliśmy go również z frytkami posypanymi solą ziołową :)

Smacznego.

 

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.