Na codzień nie jemy zbyt dużo potraw przygotowanych z mąki owsianej, więc postanowiliśmy przygotować na śniadanie naleśniki owsiane z owocami.
Naleśniki te są odrobinę inne w smaku i dzięki wykorzystaniu mąki razowej zapewniają znacznie dłuższe poczucie sytości. Naleśniki razowe możemy zaliczyć do dań dietetycznych, bowiem mąka owsiana zalecana jest jako zamiennik mąki pszennej.
Naleśniki podaliśmy z serkiem homogenizowanym, świeżym bananem oraz kiwi.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na naleśniki owsiane
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki owsianej
- serek homogenizowany
- 1 banan
- 1 kiwi
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
Przepis na naleśniki owsiane
Mąkę pszenną, mąkę owsianą, jajka, wodę, mleko i cukier miksujemy na jednolitą masę.
Na patelni posmarowanej odrobiną oleju wylewamy odrobię masy naleśnikowej i smażymy z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy naleśnik i odstawiamy do przestygnięcia.
Na naleśnikach owsianych układamy serek homogenizowany, a na nim pokrojone świeże owoce.
Smacznego!