Na codzień nie jemy zbyt dużo potraw przygotowanych z mąki owsianej, więc postanowiliśmy przygotować na śniadanie naleśniki owsiane z owocami. 

Naleśniki te są odrobinę inne w smaku i dzięki wykorzystaniu mąki razowej zapewniają znacznie dłuższe poczucie sytości. Naleśniki razowe możemy zaliczyć do dań dietetycznych, bowiem mąka owsiana zalecana jest jako zamiennik mąki pszennej.

Naleśniki podaliśmy z serkiem homogenizowanym, świeżym bananem oraz kiwi.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na naleśniki owsiane

  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • serek homogenizowany
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody

Przepis na naleśniki owsiane

Mąkę pszenną, mąkę owsianą, jajka, wodę, mleko i cukier miksujemy na jednolitą masę.

Na patelni posmarowanej odrobiną oleju wylewamy odrobię masy naleśnikowej i smażymy z obu stron. Po usmażeniu zdejmujemy naleśnik i odstawiamy do przestygnięcia.

Na naleśnikach owsianych układamy serek homogenizowany, a na nim pokrojone świeże owoce.

Naleśniki osiane z owocami

Smacznego!