Już niejednokrotnie robiliśmy podejście aby przygotować domowy hummus. Tym razem jednak się udało :) Przygotowanie domowego hummusu wcale nie jest trudne, skomplikowane ani pracochłonne. Kluczowym składnikiem oczywiście jest cieciorka i to w jaki sposób ją ugotujemy.
Hummus możecie zjeść zarówno na pieczywie, ale może być również wykorzystany jako dip do warzyw. Dzięki temu stworzycie zdrową, smaczną i sycącą przekąskę.
Hummus z warzywami – składniki
- 400g cieciorki
- 3 łyżki pasty tahini
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- kmin rzymski (jeśli lubicie)
- łyżeczka sody oczyszczonej
Hummus z warzywami – przepis
Cieciorkę namaczamy w wodzie z łyżeczką sody przez całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, aż będzie się rozpadała w palcach. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak cieciorka będzie chłodna, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt sucha to podlewamy ją wodą.
Tak przygotowany humus możemy podać, tak jak wspomniałem z pokrojonymi w paseczki warzywami np. selerem naciowym, marchewką, papryką.
Smacznego!