
Filet z indyka z makaronem sojowym
Szybki obiad pracy – popularny chińczyk? A może by tak przygotować swoją wersję tej potrawy. Nic trudnego… bo oprócz tego, że będzie smaczna to jeszcze dietetyczna.
Do przygotowania tego obiadu wykorzystamy filet z indyka, który ma znacznie delikatniejsze mięso aniżeli filet z kurczaka.
Filet z indyka z makaronem sojowym – składniki (2 porcje)
- małe opakowanie makaronu sojowego (200g)
- 400g filetu z indyka
- 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- mieszanka warzyw (najlepiej mieszanka chińska) – 400g
- 100 ml bulionu
- oliwa
- przyprawa 5 smaków (chińska)
Filet z indyka z makaronem sojowym – przepis
Indyka kroimy w większą kostkę i wkładamy do marynaty przygotowanej z imbiru, oliwy, soli, pieprzu i odrobimy przyprawy 5 smaków (przyprawa chińska).
Filet z indyka smażymy na patelni, jak będzie już usmażony, przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy warzywa. Smażymy aż będą al dente. Dodajemy wtedy usmażonego indyka, podlewamy bulionem i całość dusimy jeszcze przez ok. 3-5 minut.
W międzyczasie makaron sojowy przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy 4 minuty.
Makaron mieszamy z sosem i podajemy.
Smacznego!