Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe – indyk z kaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka. Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej.
W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem, albo chociażby ryżem… inwencja twórcza należy do Was.
Indyk z kaszą jęczmienną – składniki:
- filet z indyka (500g)
- marchew (4 sztuki)
- pietruszka (2 sztuki)
- por (1/2 sztutki)
- cebula (1 sztuka)
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
- groszek zielony (1 puszka)
- słodka papryka (1 łyżeczka)
- kasza jęczmienna (2 torebki)
Indyk z kaszą jęczmienną – przepis:
- Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora.
- W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną wg. przepisu na opakowaniu.
- W osolonej wodzie gotujemy kalafiora, aż będzie miękki.
- Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę filet z indyka i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy wszystko solą, pieprzem i słodką papryką.
- Dodajemy do indyka startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Wszystko dusimy, aż marchewka zmięknie, a następnie dodajemy odsączony zielony groszek. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 5 minut i dodajemy kaszę jęczmienną. Wszystko razem mieszamy.
Indyka z kaszą jęczmienną podajemy razem z kalafiorem… i mamy pyszne, zdrowe i sycące danie.