Indyk z kaszą jęczmienną
Dieta,  Obiady,  Szybkie dania

Indyk z kaszą jęczmienną

Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie obiadowe – indyk z kaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka.  Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej.

W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem, albo chociażby ryżem… inwencja twórcza należy do Was.

Indyk z kaszą jęczmienną – składniki:

  • filet z indyka (500g)
  • marchew (4 sztuki)
  • pietruszka (2 sztuki)
  • por (1/2 sztutki)
  • cebula (1 sztuka)
  • olej kokosowy
  • sól
  • pieprz
  • groszek zielony (1 puszka)
  • słodka papryka (1 łyżeczka)
  • kasza jęczmienna (2 torebki)

Indyk z kaszą jęczmienną – przepis:

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora.
  2. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną wg. przepisu na opakowaniu.
  3. W osolonej wodzie gotujemy kalafiora, aż będzie miękki.
  4. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę filet z indyka i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy wszystko solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Dodajemy do indyka startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Wszystko dusimy, aż marchewka zmięknie, a następnie dodajemy odsączony zielony groszek. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 5 minut i dodajemy kaszę jęczmienną. Wszystko razem mieszamy.

Indyka z kaszą jęczmienną podajemy razem z kalafiorem… i mamy pyszne, zdrowe i sycące danie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.