Spaghetti z oliwą i czosnkiem to najbardziej klasyczne danie kuchni włoskiej. Szybkie i proste danie, które zaskoczy Was nie tylko smakiem, ale przede wszystkim prostotą.
Przepis: Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
- makaron do spaghetti
- 5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- świeży pieprz
- szczypta oregano
- sól
Spaghetti z oliwą i czosnkiem – przepis
Oczywiście zaczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy go według tego co jest napisane na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
Obejrzyj nasze filmy:
Podczas tych kilku minut gotowania makaronu, na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Aby jeszcze bardziej zrobić efektowne danie, zamiast przeciskać go przez praskę, kroimy go na cieniutkie plasterki. Czosnek szklimy ok. 20 sekund na oliwie. Musimy uważać aby nam się nie przypalił, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy makaron wyjęty prosto z wody. Makaron obtaczamy w oliwie, solimy, pieprzymy i wykładamy na talerze.
Całość posypujemy odrobiną suszonego oregano.
Smacznego!