Wegetariańskie spring rolls to pomysł na szybką przystawkę, albo zdrową, dietetyczną kolację. Nie ma nic bardziej wiosennego aniżeli wegetariańskie spring rollsy.
Spring roll to tradycyjne danie pochodzące z dalekich i egzotycznych Chin. W języku polskim najczęściej spotyka się je pod nazwą sajgonki, jednak spring roll to nazwa wywodząca się z języka angielskiego, a zatem jednocześnie powszechnie używana w komunikacji międzynarodowej.
Przepis na wegetariańskie tortille na przystawkę
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- papier ryżowy
- czerwona papryka
- awokado
- zielony ogórek
- woda
- rukola
- wędzony łosoś
Składniki na sos do spring rollsów
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
Wegetariańskie spring rolls przepis
Zaczynamy od przygotowania sosu sojowego. Do miseczki dodajemy sos sojowy, starty na tarce imbir, czosnek i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy spring rolly. Papier ryżowy moczymy przez ok. 2 sekundy w letniej wodzie, a następnie zostawiamy na chwilę na desce do krojenia. Awokado, ogórek zielony, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Na papierze ryżowym układamy dowolną kombinację warzyw i łososia i zawijamy. Najpierw zawijamy boki do środka, a następnie rolujemy.
Wiosenne spring rolly podajemy razem z sosem sojowym.