Wegetariańskie spring rolls
Dieta,  Przystawki, przekąski, sosy

Wegetariańskie spring rolls

Wegetariańskie spring rolls to pomysł na szybką przystawkę, albo zdrową, dietetyczną kolację. Nie ma nic bardziej wiosennego aniżeli wegetariańskie spring rollsy.

Spring roll to tradycyjne danie pochodzące z dalekich i egzotycznych Chin. W języku polskim najczęściej spotyka się je pod nazwą sajgonki, jednak spring roll to nazwa wywodząca się z języka angielskiego, a zatem jednocześnie powszechnie używana w komunikacji międzynarodowej.

Przepis na wegetariańskie tortille na przystawkę

Składniki

  • papier ryżowy
  • czerwona papryka
  • awokado
  • zielony ogórek
  • woda
  • rukola
  • wędzony łosoś

Składniki na sos do spring rollsów

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny

Wegetariańskie spring rolls przepis

Zaczynamy od przygotowania sosu sojowego. Do miseczki dodajemy sos sojowy, starty na tarce imbir, czosnek i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy spring rolly. Papier ryżowy moczymy przez ok. 2 sekundy w letniej wodzie, a następnie zostawiamy na chwilę na desce do krojenia. Awokado, ogórek zielony, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Na papierze ryżowym układamy dowolną kombinację warzyw i łososia i zawijamy. Najpierw zawijamy boki do środka, a następnie rolujemy.

Wiosenne spring rolly podajemy razem z sosem sojowym.

Wegetariańskie spring rolls
Wegetariańskie spring rolls

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Spring rolls

Spring rolls przepisy uwzględniają zarówno osoby pozostające na dietach wegeteriańskich (wegetariańskie spring rolls) jak i tak zwanych „mięsożerców”. Poniżej prezentujemy przykładowy spring roll przepis.

Spring rolls przepis wymaga cierpliwości, bowiem przygotowanie może pochłonąć okres wynoszący nawet sto osiemdziesiąt minut. Potrzebne będą arkusze papieru ryżowego, trzysta pięćdziesiąt gramów mięsa mielonego gatunku wybranego wedle własnego upodobania, sześćdziesiąt gram makaronu ryżowego (waga PRZED ugotowaniem, to jest nabraniem dużej ilości wody), dwóch łyżek dobrej jakości oleju do smażenia, około stu gramów cebuli, sto gram porządnej marchwi, dziesięć gram grzybów mun (po namoczeniu masa powinna wynieść mniej więcej sześćdziesiąt gram), dwadzieścia gram imbiru, około dekagrama czosnku, dwie łyżki sosu rybnego, dwie łyżki sosu sojowego, dużą garść kolendry, małą garść szczypiorku, małą garść mięty, ćwierć litra oleju.

Opcjonalnym dodatkiem, jednak możliwym do bezpiecznego pominięcia są także jajka w ilości do dwóch sztuk. Oczywiście istnieją też inne spring rolls przepisy i serdecznie zachęcamy do eksperymentów.