Wegetariańskie spring rolls to pomysł na szybką przystawkę, albo zdrową, dietetyczną kolację. Nie ma nic bardziej wiosennego aniżeli wegetariańskie spring rollsy.

Spring roll to tradycyjne danie pochodzące z dalekich i egzotycznych Chin. W języku polskim najczęściej spotyka się je pod nazwą sajgonki, jednak spring roll to nazwa wywodząca się z języka angielskiego, a zatem jednocześnie powszechnie używana w komunikacji międzynarodowej.

Przepis na wegetariańskie tortille na przystawkę

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • papier ryżowy
  • czerwona papryka
  • awokado
  • zielony ogórek
  • woda
  • rukola
  • wędzony łosoś

Składniki na sos do spring rollsów

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny

Wegetariańskie spring rolls przepis

Zaczynamy od przygotowania sosu sojowego. Do miseczki dodajemy sos sojowy, starty na tarce imbir, czosnek i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie przygotowujemy spring rolly. Papier ryżowy moczymy przez ok. 2 sekundy w letniej wodzie, a następnie zostawiamy na chwilę na desce do krojenia. Awokado, ogórek zielony, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Na papierze ryżowym układamy dowolną kombinację warzyw i łososia i zawijamy. Najpierw zawijamy boki do środka, a następnie rolujemy.

Wiosenne spring rolly podajemy razem z sosem sojowym.

Wegetariańskie spring rolls
Wegetariańskie spring rolls