
Wegetariańskie spring rolls
Wegetariańskie spring rolls to pomysł na szybką przystawkę, albo zdrową, dietetyczną kolację. Nie ma nic bardziej wiosennego aniżeli wegetariańskie spring rollsy.
Przepis na wegetariańskie tortille na przystawkę
Składniki
- papier ryżowy
- czerwona papryka
- awokado
- zielony ogórek
- woda
- rukola
- wędzony łosoś
Składniki na sos do spring rollsów
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
Wegetariańskie spring rolls – przepis
Zaczynamy od przygotowania sosu sojowego. Do miseczki dodajemy sos sojowy, starty na tarce imbir, czosnek i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie przygotowujemy spring rolly. Papier ryżowy moczymy przez ok. 2 sekundy w letniej wodzie, a następnie zostawiamy na chwilę na desce do krojenia. Awokado, ogórek zielony, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Na papierze ryżowym układamy dowolną kombinację warzyw i łososia i zawijamy. Najpierw zawijamy boki do środka, a następnie rolujemy.
Wiosenne spring rolly podajemy razem z sosem sojowym.
