Kurczak KFC to panierowane filety z kurczaka, w ostrej marynacie, smażone na głębokim tłuszczu to domowa wersja tego popularnego dnia z sieciówki. Przygotowanie ich jest dość szybkie.
Możemy podać je wraz z frytkami i sosem czosnkowym. Pychota.
Dla dzieci możecie przygotować wersję „łagodną” z całą pewnością będą zachwycone takim daniem. Sprawdźcie jak zrobić dobra panierkę do kurczaka?
Obejrzyj nasze filmy:
Czym wyróżnia się kurczak KFC?
Składniki
- 2-3 filety z kurczaka
- garść płatków kukurydzianych
- mąka
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- 5-6 łyżek oliwy
Dodatkowo
- sos czosnkowy
- frytki
- olej do smażenia
Kurczak KFC przepis
Kurczaka kroimy w grubsze paseczki.
Przyprawy dodajemy do oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie w przygotowanej marynacie obtaczamy kurczaka i zostawiamy go w niej na 10 minut.
Płatki kukurydziane kruszymy, bardzo drobno, a następnie mieszamy z mąką. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w mące z płatkami. Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na rumiany kolor przez 3-4 minuty.
Nasze fileciki podajemy w raz z sosem czosnkowym i frytkami albo pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!