Kurczak KFC to panierowane filety z kurczaka, w ostrej marynacie, smażone na głębokim tłuszczu to domowa wersja tego popularnego dnia z sieciówki. Przygotowanie ich jest dość szybkie.

Możemy podać je wraz z frytkami i sosem czosnkowym. Pychota.

Dla dzieci możecie przygotować wersję „łagodną” z całą pewnością będą zachwycone takim daniem. Sprawdźcie jak zrobić dobra panierkę do kurczaka?

Obejrzyj nasze filmy:

Czym wyróżnia się kurczak KFC?

Składniki

  • 2-3 filety z kurczaka
  • garść płatków kukurydzianych
  • mąka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • 5-6 łyżek oliwy

Dodatkowo

Kurczak KFC przepis

Kurczaka kroimy w grubsze paseczki.

Przyprawy dodajemy do oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie w przygotowanej marynacie obtaczamy kurczaka i zostawiamy go w niej na 10 minut.

Płatki kukurydziane kruszymy, bardzo drobno, a następnie mieszamy z mąką. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczamy w mące z płatkami. Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na rumiany kolor przez 3-4 minuty.

Nasze fileciki podajemy w raz z sosem czosnkowym i frytkami albo pieczonymi ziemniaczkami.

Kurczak KFC
Kurczak KFC – szybki i prosty przepis.

Smacznego!