Szybkie, domowe frytki to przepis na idealny dodatek do potraw. Takie domowe frytki są też znacznie bardziej zdrowe aniżeli te kupione w sklepie.

Pokażę Wam również jak sprawić, aby frytki były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Wystarczy jedna prosta sztuczka.

Przeczytaj przepis na: Szybkie frytki z batata

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 1 kg ziemniaków na frytki
  • 2 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy
  • sól
  • ewentualnie zioła prowansalskie

Szybkie, domowe frytki – przepis

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy w grube paseczki przypominające frytki.
  2. W wodzie rozpuszczamy cukier, wkładamy tam nasze frytki i odstawiamy na ok. 30 minut.
  3. Frytki wyjmujemy ze słodkiej wody, osuszamy i smażymy na rumiany kolor.
  4. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, przekładamy do miski, soli, dodajemy ulubionych ziół i mieszamy.

Zobacz jak zrobić: Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo

Szybkie, domowe frytki

Smacznego!