Szybkie, domowe frytki to przepis na idealny dodatek do potraw. Takie domowe frytki są też znacznie bardziej zdrowe aniżeli te kupione w sklepie.
Pokażę Wam również jak sprawić, aby frytki były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Wystarczy jedna prosta sztuczka.
Przeczytaj przepis na: Szybkie frytki z batata
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1 kg ziemniaków na frytki
- 2 l wody
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy
- sól
- ewentualnie zioła prowansalskie
Szybkie, domowe frytki – przepis
- Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy w grube paseczki przypominające frytki.
- W wodzie rozpuszczamy cukier, wkładamy tam nasze frytki i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Frytki wyjmujemy ze słodkiej wody, osuszamy i smażymy na rumiany kolor.
- Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, przekładamy do miski, soli, dodajemy ulubionych ziół i mieszamy.
Zobacz jak zrobić: Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo
Smacznego!
A nie wyjdą Ci za słodkie te frytki? Ależ wymyślił