Wegetariańskie spaghetti to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią i nie jadają mięsa. Makaron ten jest również ciekawą propozycją na urozmaicenie swojego menu i chęci spróbowania czegoś nowego.

Możecie do przygotowania tego dania wykorzystać dowolny makaron jaki lubicie – tagliatelle, makaron do spaghetti razowy, albo zwykły.

Zobacz przepis na: Makaron razowy z pesto bazyliowym

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • makaron do spaghetti
  • marchewka
  • nieduża cukinia
  • 1/2 brokuła
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • 30g parmezanu
  • szczypta oregano
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • mała cebula

Przeczytaj jak przygotować: Makaron razowy z cukinią i kurczakiem

Wegetariańskie spaghetti – przepis

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
  2. W międzyczasie na patelnie na oliwie szklimy drobno pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki.
  4. Z cukinii wydrążamy miąższ z pestkami, a pozostałą część kroimy w cienkie paseczki.
  5. Brokuła dzielimy na różyczki.
  6. Warzywa dodajemy co cebuli i smażymy razem ok. 5-7 minut. Powinny być al dente. Doprawiamy całość do smaku przyprawami i dodajemy makaron oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  7. Przed podaniem całość posypujemy startym parmezanem.

Szybki przepis na: Szybki makaron z boczkiem

Wegetariańskie spaghetti

Smacznego!