Frytki z batata to zdrowa alternatywa do tradycyjnych frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotujemy je bardzo szybko i ich smak jest wyjątkowy.

Idealny dodatek do wielu potraw. Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne frytki.

Przeczytaj także: Kotlety mielone z indyka

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 2 małe, albo jeden duży batat
  • oliwa z oliwek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować: Kotlet schabowy z frytkami i brukselką

Frytki z batata – przepis

  1. Batata obieramy ze skórki. Musimy się trochę postarać, bo batat jest dość twardy. Następnie kroimy go w paski, tak aby przypominały tradycyjne frytki.
  2. Układamy go na blaszce do pieczenie, wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.
  3. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Frytki z batata

Sprawdź przepis na: Szybkie, domowe frytki

Smacznego!