Frytki z batata to zdrowa alternatywa do tradycyjnych frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotujemy je bardzo szybko i ich smak jest wyjątkowy.
Idealny dodatek do wielu potraw. Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne frytki.
Przeczytaj także: Kotlety mielone z indyka
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 2 małe, albo jeden duży batat
- oliwa z oliwek
- tymianek
- sól
- pieprz
Jak przygotować: Kotlet schabowy z frytkami i brukselką
Frytki z batata – przepis
- Batata obieramy ze skórki. Musimy się trochę postarać, bo batat jest dość twardy. Następnie kroimy go w paski, tak aby przypominały tradycyjne frytki.
- Układamy go na blaszce do pieczenie, wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.
- Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Sprawdź przepis na: Szybkie, domowe frytki
Smacznego!
Pyszne!