Kotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z groszkiem.
Mięso z indyka jest dużo zdrowsze aniżeli mięso mielone z kurczaka czy wieprzowo- wołowe.
Przepis jak przygotować kotlety mielone z indyka znajduje się poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Zobacz również: Kotlety mielone z papryką
Składniki
- 500g mięsa mielonego z indyka
- mała cebula
- 1 bułka
- szczypta pieprzu
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka
Kotlety mielone z indyka – przepis
- Bułkę namaczamy w mleko. Następnie odsączamy.
- Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy startą na tarce cebulę.
- Do mięsa dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Dokładnie mieszamy dolewając odrobine wody do momentu kiedy mięso będzie wchłaniać wodę oraz będzie łatwo odchodziło nam od rąk.
- Z mięsa formujemy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Trzeba pamiętać aby podczas smażenia nie nakłuwać, ani przekłuwać kotletów, bo wyciekną z nich wszystkie soki.
Kotlety możemy podać z domowa mizerią z cebulą. Pycha.
Smacznego!