Kotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z groszkiem.

Mięso z indyka jest dużo zdrowsze aniżeli mięso mielone z kurczaka czy wieprzowo- wołowe.

Przepis jak przygotować kotlety mielone z indyka znajduje się poniżej.

Zobacz również: Kotlety mielone z papryką

Składniki

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • mała cebula
  • 1 bułka
  • szczypta pieprzu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka

Kotlety mielone z indyka – przepis

  1. Bułkę namaczamy w mleko. Następnie odsączamy.
  2. Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy startą na tarce cebulę.
  3. Do mięsa dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Dokładnie mieszamy dolewając odrobine wody do momentu kiedy mięso będzie wchłaniać wodę oraz będzie łatwo odchodziło nam od rąk.
  4. Z mięsa formujemy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu na rumiany kolor z obu stron.  Trzeba pamiętać aby podczas smażenia nie nakłuwać, ani przekłuwać kotletów, bo wyciekną z nich wszystkie soki.

Kotlety możemy podać z domowa mizerią z cebulą. Pycha.

Smacznego!