Pomidorowe spaghetti z indykiem to bardzo delikatne, aromatyczne i pyszne danie w stylu włoskim. Mięso z indyka sprawi, że danie będzie znacznie bardzo delikatne w smaku i znacznie zdrowsze.
Do tego dania możecie wykorzystać dowolny makaron – penne, spaghetti, tagliatelle – zwykły albo razowy. Wybierzcie taki, który lubicie najbardziej.
Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2 porcje)
- dowolny makaron (1 szklanka)
- 200g mięsa mielonego z indyka
- 200g pomidorów z puszki/kartonika
- szczypta ziół prowansalskich
- 200 g ajvaru – możecie go kupić w sklepie albo zrobić samemu -> PRZEPIS na ajvar
- oregano
- bazylia
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Pomidorowe spaghetti z indykiem – przepis
- Na odrobinie oleju podsmażamy mięso mielone z indyka.
- Jak mięso będzie już podsmażone, dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
- Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.
Smacznego!