Pomidorowe spaghetti z indykiem to bardzo delikatne, aromatyczne i pyszne danie w stylu włoskim. Mięso z indyka sprawi, że danie będzie znacznie bardzo delikatne w smaku i znacznie zdrowsze.

Do tego dania możecie wykorzystać dowolny makaron – penne, spaghetti, tagliatelle – zwykły albo razowy. Wybierzcie taki, który lubicie najbardziej.

Poniżej znajdziecie listę składników oraz przepis…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 2 porcje)

  • dowolny makaron (1 szklanka)
  • 200g mięsa mielonego z indyka
  • 200g pomidorów z puszki/kartonika
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 200 g ajvaru – możecie go kupić w sklepie albo zrobić samemu -> PRZEPIS na ajvar
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Pomidorowe spaghetti z indykiem – przepis

  1. Na odrobinie oleju podsmażamy mięso mielone z indyka.
  2. Jak mięso będzie już podsmażone, dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
  3. Całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  4. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.

Pomidorowe spaghetti z indykiem

Smacznego!