Kotlet schabowy z frytkami i brukselką
Mięsa

Kotlet schabowy z frytkami i brukselką

Kotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je w piekarniku zamiast we frytkownicy.

Kotlety będą soczyste, z chrupiącą skórką.

Musicie koniecznie spróbować tego dania i uwierzcie mi że zagości na stałe w Waszym menu.

Ja w przepisie tym wykorzystam do ich przygotowania mąkę ryżową. Jest ona znacznie bardziej chłonna niż zwykła, więc skórka nie będzie Wam odchodziła od kotletów.

Składniki

  • plastry schabu
  • mąka ryżowa
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • brukselka
  • frytki

Kotlet schabowy z frytkami i brukselką – przepis

  1. Schab odrobinę rozbijamy. Pamiętajcie to nie sznycle, więc musi być nieco grubszy.
  2. Schab solimy, pieprzymy, panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  3. Kotlety smażymy na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor.
  4. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy.
  5. Frytki smażymy na głębokim tłuszczu, albo jeśli wolicie wersję bardziej fit – pieczemy w piekarniku.
  6. Kotlety podajemy z frytkami i brukselką.

Kotlet schabowy z frytkami i brukselką

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.