Kotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je w piekarniku zamiast we frytkownicy.
Kotlety będą soczyste, z chrupiącą skórką.
Musicie koniecznie spróbować tego dania i uwierzcie mi że zagości na stałe w Waszym menu.
Ja w przepisie tym wykorzystam do ich przygotowania mąkę ryżową. Jest ona znacznie bardziej chłonna niż zwykła, więc skórka nie będzie Wam odchodziła od kotletów.
Składniki
- plastry schabu
- mąka ryżowa
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- brukselka
- frytki
Kotlet schabowy z frytkami i brukselką – przepis
- Schab odrobinę rozbijamy. Pamiętajcie to nie sznycle, więc musi być nieco grubszy.
- Schab solimy, pieprzymy, panierujemy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Kotlety smażymy na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor.
- Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy.
- Frytki smażymy na głębokim tłuszczu, albo jeśli wolicie wersję bardziej fit – pieczemy w piekarniku.
- Kotlety podajemy z frytkami i brukselką.
Smacznego!