Sernik to jeden z najzdrowszych deserów. Na łamach „British Journal of Nutrition” opublikowano badania, które dowodzą, że regularne jedzenie fermentowanych produktów mlecznych zmniejsza ryzyko zawału i ma korzystny wpływ na profil lipidowy krwi, niwelując ryzyko chorób serca. A do takich produktów zaliczamy właśnie twaróg, z którego powstaje przepyszny sernik. Jesteście ciekawi naszej propozycji? Zapraszamy do lektury!

Szybki sernik czy sernik z rosą?

Tradycyjny sernik należy piec długo i czekać godzinami, aż wystygnie? Niekoniecznie. Klasyczny sernik z rosą to ciasto na kruchym spodzie, które jest wykończone bezową pianką. Po upieczeniu tworzą się na nim kropelki „rosy”. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyspieszyć proces wypieku i zrezygnować z kruchego spodu. Sernik z rosą będzie smakował obłędnie, a przy tym zmieni się w naprawdę szybki sernik, który zdążysz przygotować nawet godzinę przed wizytą gości. Poniżej znajdziesz przepis na sernik z brzoskwiniami i z rosą, a jeśli szukasz więcej inspiracji, to sprawdź inne przepisy na inne serniki tu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/tradycyjny-sernik-z-brzoskwiniami

Przepis na sernik

Składniki: sześć jajek, sześć białek, 150 g masła, 1 kg sera twarogowego zmielonego lub sera sernikowego, dwie szklanki cukru, dwa opakowania cukru waniliowego, aromat cytrynowy, budyń waniliowy, puszka brzoskwini.

Obejrzyj nasze filmy:

Przygotowanie masy serowej: oddziel sześć żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Utrzyj sześć żółtek z masłem oraz szklanką cukru. Masa jajeczna powinna zrobić się lekko biała. Dodaj dwa opakowania cukru waniliowego. Wymieszaj. Następnie dodaj ser twarogowy i zapach cytrynowy. Porządnie zmiksuj. Pamiętaj o tym, żeby ustawić wolne obroty urządzenia. Drobno pokrój brzoskwinie odsączone z zalewy. Przełóż do masy, wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Odłóż mikser, sernik z brzoskwiniami wymieszaj ręcznie, najlepiej drewnianą łopatką. Piecz 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj bezową piankę i udekoruj ciasto. W ten sposób twój wypiek zmieni się w sernik z rosą.

Przygotowanie bezowej pianki: aby przygotować bezową piankę, oddziel sześć białek od żółtek. Ubij je na sztywną pianę wraz ze szklanką cukru. Cały proces powinien trwać około ośmiu minut. Wyjmij sernik z brzoskwiniami z piekarnika i udekoruj pianką górę ciasta. Możesz zrobić fale lub rowki za pomocą specjalnej łopatki do tortów. Wstaw blaszkę ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 15 minut, tym razem w temperaturze 150 stopni. Wyjmij sernik z piekarnika od razu po zakończeniu pieczenia. Po około 30 minutach powinny pojawić się pierwsze kropelki rosy. Po około godzinie szybki i pyszny sernik będzie gotowy do zjedzenia.

Smacznego!

Materiał partnera.