Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem to bardzo szybie i bardzo oryginalne połączenie składników na pyszne śniadanie.

Nie potrzeba wiele czasu aby przygotować tą potrawę, co nie zmienia faktu, że najlepiej przygotować je w weekend. Mamy wtedy więcej czasu i możemy się rozkoszować tym daniem.

Do tego śniadania możecie użyć dowolnego pieczywa tostowego – pszenne, żytnie, pełnoziarniste. Po prostu takie jak lubicie.

Składniki

  • pieczywo tostowe
  • 2 jajka
  • 1 awokado
  • plasterki boczku
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • masło

Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem – przepis

  1. Boczek pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku, aby był chrupiący.
  2. Na patelni smażymy na maśle jajecznicę.
  3. Awokado kroimy na plasterki.
  4. Z pieczywa tostowego przygotowujemy grzanki.
  5. Na grzankach układamy na jednej części plasterki awokado, z drugiej strony układamy jajecznicę, a na całości chrupiący boczek.
  6. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki i układamy obok tostu na talerzu – solimy, pieprzymy.

Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem

Smacznego!