Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem to bardzo szybie i bardzo oryginalne połączenie składników na pyszne śniadanie.
Nie potrzeba wiele czasu aby przygotować tą potrawę, co nie zmienia faktu, że najlepiej przygotować je w weekend. Mamy wtedy więcej czasu i możemy się rozkoszować tym daniem.
Do tego śniadania możecie użyć dowolnego pieczywa tostowego – pszenne, żytnie, pełnoziarniste. Po prostu takie jak lubicie.
Składniki
- pieczywo tostowe
- 2 jajka
- 1 awokado
- plasterki boczku
- pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
- masło
Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem – przepis
- Boczek pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku, aby był chrupiący.
- Na patelni smażymy na maśle jajecznicę.
- Awokado kroimy na plasterki.
- Z pieczywa tostowego przygotowujemy grzanki.
- Na grzankach układamy na jednej części plasterki awokado, z drugiej strony układamy jajecznicę, a na całości chrupiący boczek.
- Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki i układamy obok tostu na talerzu – solimy, pieprzymy.
Smacznego!