Nuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy z dorsza.
Nuggetsy podamy z delikatnym sosem chrzanowym z rzodkiewką.
Zobacz, jak zrobić: Ryba w sosie czosnkowym
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- filet z dorsza
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- płatki kukurydziane
- 2-3 jajko
- olej do smażenia
Składniki na sos chrzanowy z rzodkiewką
- 1 łyżeczka chrzanu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 duże rzodkiewki
- sól
- pieprz
Szybki przepis na: Ryba w sosie koperkowym
Sos chrzanowy z rzodkiewką – przepis
- Rzodkiewkę ścieramy na tarce do małych oczkach.
- Dodajemy do rzodkiewki chrzan, jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Całość odstawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Domowe nuggetsy z dorsza – przepis
- Fileta z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 15 minut.
- Płatki kukurydziane rozdrabniamy na przykład przy pomocy blendera.
- Jajka roztrzepujemy w misce.
- Dorsza obtaczamy w jajku, następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy go na oleju około 3-4 minut z każdej strony.
Rybę podajemy raze z sosem chrzanowym z dodatkiem rzodkiewki.
Zobacz także: Domowe nuggetsy z kurczaka
Smacznego!