Domowe nuggetsy z dorsza
Ryby

Domowe nuggetsy z dorsza

Nuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy z dorsza.

Nuggetsy podamy z delikatnym sosem chrzanowym z rzodkiewką.

Zobacz, jak zrobić: Ryba w sosie czosnkowym

Składniki

  • filet z dorsza
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • płatki kukurydziane
  • 2-3 jajko
  • olej do smażenia

Składniki na sos chrzanowy z rzodkiewką

  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 duże rzodkiewki
  • sól
  • pieprz

Szybki przepis na: Ryba w sosie koperkowym

Sos chrzanowy z rzodkiewką – przepis

  1. Rzodkiewkę ścieramy na tarce do małych oczkach.
  2. Dodajemy do rzodkiewki chrzan, jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Całość odstawiamy na ok. 15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Domowe nuggetsy z dorsza – przepis

  1. Fileta z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. Płatki kukurydziane rozdrabniamy na przykład przy pomocy blendera.
  3. Jajka roztrzepujemy w misce.
  4. Dorsza obtaczamy w jajku, następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy go na oleju około 3-4 minut z każdej strony.

Rybę podajemy raze z sosem chrzanowym z dodatkiem rzodkiewki.

Zobacz także: Domowe nuggetsy z kurczaka

Domowe nuggetsy z dorsza

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.