Domowe nuggetsy z kurczaka to zdrowa wersja popularnej wersji kurczaka sprzedawanej w barach szybkiej obsługi. Nuggetsy to małe kawałki kurczaka w złocistej panierce najczęściej smażone na głębokim tłuszczu.
Nasza wersja nuggetsów będzie pieczona w piekarniku, dzięki czemu nie będą aż tak tłuste, a za to zdrowe i smacznego. Z całą pewnością Wasze pociechy będą zachwycone.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- bułka tarta
- mąka
- jajko
- sól
- szczypta ostrej papryki
Domowe nuggetsy z kurczaka – przepis
- Filet z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Mniej więcej w kawałki 3 cm.
- Jajko roztrzepujemy.
- Bułkę tartą mieszamy ze słodką, ostra papryką oraz solą.
- Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie dokładnie w jajku, a na koniec w panierce z bułki tartej. Jeśli lubicie inne przyprawy to spokojnie możecie je również dodać do bułki tartej.
- Układamy je na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Nuggetsy z kurczaka możemy podać z ketchupem, albo na przykład z domowym sosem czosnkowym. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ !
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!