Domowe nuggetsy z kurczaka to zdrowa wersja popularnej wersji kurczaka sprzedawanej w barach szybkiej obsługi. Nuggetsy to małe kawałki kurczaka w złocistej panierce najczęściej smażone na głębokim tłuszczu.

Nasza wersja nuggetsów będzie pieczona w piekarniku, dzięki czemu nie będą aż tak tłuste, a za to zdrowe i smacznego. Z całą pewnością Wasze pociechy będą zachwycone.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • sól
  • szczypta ostrej papryki

Domowe nuggetsy z kurczaka – przepis

  1. Filet z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Mniej więcej w kawałki 3 cm.
  2. Jajko roztrzepujemy.
  3. Bułkę tartą mieszamy ze słodką, ostra papryką oraz solą.
  4. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie dokładnie w jajku, a na koniec w panierce z bułki tartej. Jeśli lubicie inne przyprawy to spokojnie możecie je również dodać do bułki tartej.
  5. Układamy je na blaszce do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Nuggetsy z kurczaka możemy podać z ketchupem, albo na przykład z domowym sosem czosnkowym. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ !

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!